Zapiekane pod kruszonką płatki owsiane z dodatkami
Składniki:
Kruszonka:
100 gramów masła
200 gramów maki pełnoziarnistej
100 gramów cukru pudru
Nadzienie:
2 jabłka
Pół szklanki płatków owsianych Lestello
Garść migdałów
Pół łyżeczki cynamonu
Garść orzechów włoskich
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder i dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać rozdrobnione migdały i orzechy włoskie oraz płatki owsiane. Całość posypać cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch wysypać kruszonkę.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego :)