Darmowa dostawa od 150 zł

RACUSZKI Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych 125 g Lestello

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wrzątku

2 jajka

2 łyżki cukru

4 łyżki rodzynek

2 łyżki płatków migdałowych

1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Płatki zalać w rondlu 1/2 szklanki mleka aby napęczniały, następnie dodać wrzątek i gotować na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia. Do przestudzonych płatków dodać żółtka i białka ubite na sztywną pianę z cukrem. Lekko wymieszać. Następnie połączyć z rodzynkami, płatkami migdałowymi i mąką.

Nabierać masę łyżką, kłaść na rozgrzany tłuszcz, powierzchnię spłaszczyć i smażyć, rumieniąc z obu stron.