Placuszki curry z kaszą jaglaną, ciecierzycą i ziołami
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy Lestello
1 szklanka kaszy jaglanej Lestello
1 cebula
3 ząbki czosnku
0,5 szklanki płatków owsianych Lestello
5 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki maki kukurydzianej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka przyprawy indyjskiej (wymieszane mielona gorczyca, kmin, kolendra, kozieradka i imbir)
0,5 łyżeczki cynamonu
Sól i pieprz
Pół pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:Ciecierzycę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Wystarcza 2 łyżki oleju na patelnię.
Płatki owsiane namaczamy w ciepłej wodzie przez około 20 minut.
Do miski wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, kaszę jaglaną, płatki owsiane i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość delikatnie blendujemy. Jednak nie całkowicie, niech w cieście zostanie trochę całych ziaren kaszy jaglanej.
Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz mąkę kukurydzianą. Wlewamy również 1 łyżkę oleju. Całość wyrabiamy ręcznie. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dosypcie odrobinę mąki.
Z gotowego ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy na burgera. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor z każdej ze stron.
Smacznego :)