Darmowa dostawa od 150 zł

Placuszki curry z kaszą jaglaną, ciecierzycą i ziołami

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy Lestello

1 szklanka kaszy jaglanej Lestello

1 cebula

3 ząbki czosnku

0,5 szklanki płatków owsianych Lestello

5 łyżek oleju rzepakowego

3 łyżki maki kukurydzianej

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki ostrej mielonej

1 łyżeczka przyprawy indyjskiej (wymieszane mielona gorczyca, kmin, kolendra, kozieradka i imbir)

0,5 łyżeczki cynamonu

Sól i pieprz

Pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

Ciecierzycę ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Kaszę jaglaną ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju. Wystarcza 2 łyżki oleju na patelnię.

Płatki owsiane namaczamy w ciepłej wodzie przez około 20 minut.

Do miski wrzucamy ugotowaną ciecierzycę, kaszę jaglaną, płatki owsiane i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość delikatnie blendujemy. Jednak nie całkowicie, niech w cieście zostanie trochę całych ziaren kaszy jaglanej.

Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, poszatkowaną natkę pietruszki oraz mąkę kukurydzianą. Wlewamy również 1 łyżkę oleju. Całość wyrabiamy ręcznie. Jeśli masa będzie zbyt kleista, dosypcie odrobinę mąki.

Z gotowego ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy na burgera. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju na złocisty kolor z każdej ze stron.

Smacznego :)