Darmowa dostawa od 400 zł

Owsianka zapiekana z żurawiną

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych Lestello
  • 3 szklanki mleka
  • 200 gramów świeżej żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Laska cynamonu

Sposób przygotowania

Płatki owsianek wrzucić do mleka i zagotować wraz z 1 łyżeczka cukru waniliowego i laską cynamonu. Pod koniec gotowania wyciągnąć cynamon. Płatki muszą być miękkie. Jeśli nie wchłonęły całego mleka, należy je odcedzić lekko z jego nadmiaru. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rozdrobnioną widelcem świeżą żurawinę. Dodać cukier i miód i cały czas mieszając smażyć, do momentu aż powstanie delikatna konfitura. Do kokilek do zapiekania włożyć dolną warstwę płatków owsianych, następnie nałożyć przygotowaną konfiturę z żurawiny i całość przykryć resztą ugotowanych płatków owsianych. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Smacznego ☺

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem