Muffiny owsiane
1 szklanka pełnoziarnistej maki pszennej
1 szklanka płatków owsianych Lestello
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Pół łyżeczki cynamonu
1 jajko
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej połową szklanki mleka i odstaw na 15 minut.
Do miski wbij jajko, dodaj cukier i masło. Całość utrzyj mikserem na delikatny krem.
Płatki przełóż do miski, dodaj mąkę, resztę mleka i wszystkie pozostałe suche składniki. Powoli zacznij miksować, stopniowo dodając masę jajeczno-maślaną. Miksuj do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.
Gotową masę przełóż do foremek na muffiny.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.
Smacznego