Kotlety z grochu
Składniki
- 1 szklanka grochu Lestello
- Pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka płatków owsianych Lestello
- Pół łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej mielonej papryki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Pół szklanki mleka
- Olej do smażenia
- 1 jajko
- Bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania
Groch ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane namoczyć w mleku przez 15 minut. Gdy groch będzie ugotowany, należy go ostudzić i dodać do niego namoczone w mleku płatki owsiane. Całość zblendować na jednolitą masę. Natkę pietruszki drobno poszatkować i dodać do masy grochowo-owsianej wraz z majerankiem i suszoną mieloną papryką. Wymieszać do połączenia się składników. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku. Z masy formować talarki, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Smacznego ☺