Kisir – sałatka z kaszy bulgur z pomidorami, cebula i natką pietruszki
Składniki
300 gramów kaszy bulgur Lestello
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Około 15 małych pomidorków daktylowych
1 mały ogórek
1 czerwona papryka
2 cebule dymki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki suszonego chili
Garść natki pietruszki, drobno posiekanej
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Zagotuj około 700 ml wody. Następnie wrzątkiem zalej kasze bulgur. Przykryj pokrywką i odstaw na około 20 minut. Paprykę czerwoną pokrój w naprawdę drobną kosteczkę. Tak samo postąp z ogórkiem. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pokrojoną drobno cebulę i obrane ze skórek pomidorki daktylowe. Smaż do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz chili. Wymieszaj całość i przelej do kaszy. Rękami staraj się wgnieść masę pomidorową w kaszę. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki oraz ogórka i paprykę. Wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)