Ciasto ze ślwikami na mące owsianej
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na drobną mączkę w młynku do kawy.
Jajka wbijamy do miski i dodajemy cukier. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Powinno to trwać około 4 minuty. Następnie dodajemy olej i znowu miksujemy, tym razem przez około 2 minuty. Kolejno dodajemy przygotowaną wcześniej mąkę
owsianą, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Znowu miksujemy, około 3 minuty.
Do okrągłej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułą tartą, przelewamy ciasto. Na jego wierzchu układamy umyte śliwki. Polecamy przekroić je na pó i umieszczać środkiem do góry.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. My piekliśmy używając funkcji „góra-dół”.
Gotowe i ostudzone ciasto polecamy ozdobić lukrem. Stworzenie z niego poprzecznych mazów sprawi, że wypiek będzie wyglądać niezwykle apetycznie.