Ciasto bananowe bez cukru
Składniki:
1 opakowanie bez cukrowych ciasteczek czekoladowych
1 opakowanie płatków owsianych Lestello
1/3 szklanki oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki wody
3 łyżki masła
7 bananów
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmielić w młynku na mąkę. Następnie odmierzyć dokładnie 3 szklanki.
Ciasteczka czekoladowe drobno pokruszyć i zagnieść na ciasto razem z 3 łyżkami masła. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno kwadratowej formy.
6 bananów obrać i rozgnieść w misce widelcem. Dodać 3 szklanki mąki owsianej, wodę oraz olej kokosowy i proszę do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na wierzch spodu z ciasteczek czekoladowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut. Następnie ciasto ostudzić i udekorować wierzch plasterkami, ostatniego pozostałego banana. Przechowywać ciasto w lodówce a wierzch skropić sokiem z cytryny, żeby banany nie ściemniały.
Smacznego :)