Chleb owsiany
Przygotowanie:
Płatki owsiane należy zmielić na mączkę w młynku do kawy. Pamiętajcie, żeby do takich czynności używać innego młynka niż ten, w którym mielicie kawę.Powstałą mąkę owsianą połączcie z dwoma szklankami mąki żytniej. Dodajcie sól, a w usypanej górcemąki zróbcie na środku dołek. Wsypcie do niego pokruszone drożdże, posypcie je cukrem a następnie wlejcie tam około pół szklanki ciepłej wody Zostawcie drożdże na około 5 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dolejcie do całości oliwy z oliwek i zacznijcie porządnie wyrabiać ciasto. Miejcie pod ręką szklankę z ciepłą wodą – może być potrzebna w przypadku, gdy ciasto nie będzie się chciało dobrze kleić.Z wyrobionego placka uformujcie podłużny wałek i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce. Całość zabezpieczcie oczywiście ściereczką. Po tym czasie przełóżcie ciasto do kwadratowej foremki wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch również posmarujcie delikatnie oliwą i obsypcie całość płatkami owsianymi.Tak przygotowany chleb wstawcie na 20 minut do rozgrzanego do 195 stopni piekarnika. Następnie zmniejszcie temperaturę do 185 stopni i pieczcie ciasto przez kolejne 20 minut. Gdy czas minie,wyłączcie piekarnik i otwórzcie go, jednak nie wyjmujcie chleba. Pozwólcie mu stygnąć razem z piekarnikiem.
Smacznego!