BABECZKI GRYCZANE Z PŁATKAMI OWSIANYMI I WIŚNIAMI
Składniki
- 1 szklanka mąki sporządzonej ze zmielonej kaszy gryczanej Lestello
- 140 gramów masła
- 2 jajka
- Pół szklanki brązowego cukru
- Pół szklanki śmietany 12%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pół szklanki płatków owsianych Lestello
- 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka drobno posiekanych migdałów
- 2 łyżki miodu
- Pół szklanki wydrylowanych wiśni
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić.
W misce zmiksować jajka, proszek do pieczenia, mąkę gryczaną, cukier oraz śmietanę. Następnie stopniowo dodawać masło, cały czas miksując. Musi powstać jednolita masa.
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, orzechy i migdały. Dodać miód i ponownie wymieszać, żeby składniki ładnie się ze sobą skleiły.
Masę na ciasto przełożyć do papilotek. Na wierzch każdej muffinki wbić po 2-3 wiśnie i otulić je płatkami owsianymi z orzechami i migdałami.
Tak przygotowane wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Piec na funkcji góra- dół.
Smacznego