Darmowa dostawa od 400 zł

Batony musli

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki (70g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g błyskawicznych płatków owsianych Lestello
  • 1 szklanka kandyzowanych owoców
  • 1 szklanka posiekanych orzechów
  • 4 łyżki miodu
  • polewa:
  • 150 g czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut pod przykryciem. Następnie dokładnie osącz na sicie. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i osączone płatki. Margarynę rozpuść w rondelku i wymieszaj z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec dodaj miód, posiekane orzechy i owoce. Jeszcze raz wymieszaj. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 22x27cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i ugnieć. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 25 minut. Zostaw do wystygnięcia. Do rondelka wlej śmietankę i wrzuć połamaną czekoladę. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści, a polewa stanie się gładka i lśniąca. Gorącą polewą posmaruj wierzch wystudzonego ciasta. Gdy całość dobrze stężeje ciasto pokrój na podłużne batony.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem