Bakłażan nadziewany kaszą bulgur z pomidorami i bazylią
Składniki:
300 gramów kaszy bulgur Lestello
1 cebula
15 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 duży bakłażan
Pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej słodkie papryki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę bulgur ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
Bakłażana umyjcie, przekrójcie na pół i wydrążcie.
Cebule i czosnek drobno posiekajcie i zeszklijcie na dwóch łyżka oleju, rozgrzanych na patelni. Następnie dodajcie miąższ z wydrążonego bakłażana i suszoną kolendrę, natkę pietruszki oraz suszoną słodką paprykę. Wymieszajcie i smażcie całość przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawcie solą i pieprzem, według własnego smaku.
Gotowym nadzieniem, nafaszerujcie wydrążone połówki bakłażana.
Pomidorki koktajlowe poprzecinajcie na ćwiartki. Ułóżcie je na wierzchu nafaszerowanego bakłażana.
Wstawcie całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około 15 minut.
Przed podaniem, posypcie całość świeżymi listkami bazylii.
Smacznego :)