Darmowa dostawa od 150 zł

Bakłażan nadziewany kaszą bulgur z pomidorami i bazylią

Składniki:

300 gramów kaszy bulgur Lestello

1 cebula

15 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

1 duży bakłażan

Pęczek świeżej bazylii

1 łyżeczka suszonej kolendry

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonej słodkie papryki

Sól

Pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę bulgur ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.

Bakłażana umyjcie, przekrójcie na pół i wydrążcie.

Cebule i czosnek drobno posiekajcie i zeszklijcie na dwóch łyżka oleju, rozgrzanych na patelni. Następnie dodajcie miąższ z wydrążonego bakłażana i suszoną kolendrę, natkę pietruszki oraz suszoną słodką paprykę. Wymieszajcie i smażcie całość przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec doprawcie solą i pieprzem, według własnego smaku.

Gotowym nadzieniem, nafaszerujcie wydrążone połówki bakłażana.

Pomidorki koktajlowe poprzecinajcie na ćwiartki. Ułóżcie je na wierzchu nafaszerowanego bakłażana.

Wstawcie całość do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie około 15 minut.

Przed podaniem, posypcie całość świeżymi listkami bazylii.

Smacznego :)