5 sposobów na płatki owsiane
Płatki owsiane kojarzone są głównie z propozycją sycącego, zdrowego śniadania, jednak to nie jedyne ich zastosowanie. Co, poza klasyczną owsianką, warto przygotować z płatków owsianych, które są skarbnicą wartości odżywczych?
Płatki owsiane to źródło błonnika, który gwarantuje uczucie sytości na długo, usprawniając pracę jelit. To również źródło witamin z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację. Spore pokłady aminokwasów, flawonoidów i beta - glukanu wzmacnia organizm oraz chroni między innymi przed rozwojem chorób nowotworowych. Jeśli zatem chcemy dostarczyć organizmowi tego, co najlepsze, a równocześnie nasycić się, regularnie uwzględniajmy w swoim menu płatki tego typu. Aby jednak ich smak nie znudził nam się zbyt szybko, nie ograniczajmy się wyłącznie do jedzenia klasycznej owsianki. Poniżej przedstawiamy 5 ciekawych przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych.
Pieczona owsianka - idealne rozpoczęcie dnia
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- 2 dojrzałe banany
- 80 g masła orzechowego lub migdałowego
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 100 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy, następnie łączymy z rozgniecionym wcześniej bananem połączonym z jajkiem. Dodajemy masło orzechowe lub migdałowe i mleko. Mieszankę odstawiamy na kwadrans, aby płatki wchłonęły jak najwięcej płynu. Po tym czasie przekładamy owsiankę do naczynia żaroodpornego, posypujemy pokrojoną czekoladą i umieszczamy na ok. 25 min w piekarniku w temp.180 stopni. Jeśli wolisz osiągnąć mniej zwartą konsystencję, skróć czas pieczenia oraz dodaj odrobinę więcej mleka.
Ciasto z płatkami owsianymi - przepis na aromatyczny, zdrowy deser
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ - 1 szklanka ksylitolu lub innego słodzidła (wedle uznania)
- 12 dag masła lub oleju kokosowego
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 40 dag owoców (np. śliwek, jabłek, malin)
- pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki wrzątku, odstawiamy. Gdy zmiękną i ostygną dodajemy słodzidło i mieszamy, następnie łączymy z miękkim masłem lub olejem kokosowym. Dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto łączymy delikatnie z pokrojonymi orzechami i owocami. Masę umieszczamy w formie. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Placuszki bananowo owsiane - pomysł na sycący podwieczorek
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- opcjonalnie: 1 łyżeczka słodzidła
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy płatki i odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy z jajkiem, opcjonalnie słodzidłem i mąką. Gotową masę przekładamy na rozgrzaną patelnię, formując małe placuszki. Podajemy solo, z cukrem pudrem, domową konfiturą lub płynną czekoladą.
Kluski owsiane - ciekawa alternatywa dla klasycznych kopytek
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- sól
Przygotowanie:
Płatki zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy talerzem i pozostawiamy do napęcznienia i ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka. Miksujemy. Do mieszanki dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy ciasto przy użyciu łyżki. W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, nakładamy łyżeczką niewielkie kawałki ciasta, delikatnie mieszając raz na jakiś czas, aby kluski się nie skleiły ze sobą. Po około 5 minutach danie będzie gotowe! Kluski możemy podawać z podsmażoną cebulką, pesto, sosem warzywnym i mięsnym lub na słodko (wówczas do masy nie dodajemy soli) - z owocami lub jogurtem.
Kurczak w płatkach owsianych - zdrowe rozwiązanie dla tradycyjnej panierki
Składniki:
- 2 filety z kurczaka lub indyka
- 2-3 jajka
- płatki owsiane
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, czosnek, papryka wędzona w proszku
Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone mięso lekko rozbijamy. Jeżeli filety są duże, przekrawamy je, aby uzyskać cienkie plastry. Następnie dokładnie oprószamy przyprawami z każdej strony. Zanurzamy w roztrzepanym jajku, następnie w płatkach owsianych. Jeśli lubimy wyraziste smaki, możemy do płatków dodać szczyptę curry lub ostrej papryki. Smażymy na złocisty kolor najlepiej przy użyciu oleju kokosowego. Podajemy z klasycznymi dodatkami obiadowymi lub jako przekąskę do dipów (wówczas należy pokroić mięso na mniejsze kawałki).
Powyższe przepisy to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wzbogacić codzienny jadłospis o zdrowe produkty. Płatki owsiane w takim wydaniu nabiorą wyrazistości, zachwycając smakiem.