Darmowa dostawa od 400 zł

Zioła niezbędne w kuchni

Są takie zioła, które zawsze warto mieć pod ręką. Mogą być w formie suszonej, ale jeśli mamy cierpliwość i rękę do roślin, to również w postaci domowego ogródka zielarskiego. Postanowiliśmy więc zrobić dla Was listę kilku takich ziół, które zawsze dobrze mieć w swojej kuchni. No to zaczynamy.

  • Bazylia – to chyba jedno z najbardziej rozpowszechnionych ziół w naszych kuchniach. Warto mieć ją u siebie, bo w zasadzie pasuje do wszystkiego. Należy ją dodawać z reguły pod koniec gotowania, ponieważ za długo gotowana traci swój aromat. Tutaj będziemy obstawać przy świeżej wersji, bo jest znacznie bardziej aromatyczna od tej suszonej.
  • Mięta – stosowana do ozdabiania potraw, jednak równie dobrze sprawdza się jako ich składnik. Raczej nie stosuje się jej do mięs, jeśli już to do jagnięciny. Idealnie będzie się komponować jako składnik sałatek oraz wielu deserów. Polecamy mieć ją w domu w okresie letnim, bo dodana do napojów bardzo przyjemnie nas orzeźwi.
  • Rozmaryn – to zioło o wyrazistym i ostrym smaku. Ma bardzo mocny aromat. Idealnie nadaje się do potraw mięsnych. Wszelkiego rodzaju gulasze nabiorą mocy, jeśli użyjemy do ich przygotowania właśnie rozmarynu. A jeśli gulasz, to koniecznie z kaszą gryczaną.
  • Oregano – idealnie nadaje się do sałatek i sosów pomidorowych. Rozpowszechniony przez Włochów jako dodatek do pizzy. Jednak my chętnie stosujemy go również do przygotowywania ryżu. I Wam też polecamy trochę z nim poeksperymentować.
  • Tymianek – to podobno drugie najpopularniejsze w naszym kraju zioło. Używamy go chętnie do przyprawiania mięsa. Sprawdza się świetnie z jagnięciną, wieprzowiną oraz kaczką. Nadaje bardzo ciekawy smak wszelkiego rodzaju zapiekankom warzywnym.
  • Kolendra – albo się ją wielbi, jak Karol Okrasa, albo wręcz nienawidzi. Nazywana jest chińską pietruszką. Ma dość wyrazisty smak. Polecamy ją do przyrządzania wszelkiego rodzaju curry. Idealnie nadaje się też jako składnik niejednego wegetariańskiego gulaszu.
  • Pietruszka – lubimy ją i chętnie stosujemy. Ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego układu trawiennego. Pasuje do kurczaka, ale też dobrze komponuje się z innymi składnikami w sałatkach. Warto mieć ją pod ręką.
  • Koperek – nie ma młodych ziemniaków bez koperku, tak twierdzi niejedna babcia w tym kraju. Koperek ma wyrazisty smak i potrafi zdominować potrawę. Dlatego stosujmy go oszczędnie.
  • Naszym zdaniem tych 9 ziół nie może zabraknąć w żadnej kuchni. A co Wy byście dodali jeszcze do tej listy?

    Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem