ZIMĄ WARTO JEŚĆ ZIMNE POSIŁKI
Pomyślicie, że oszaleliśmy, przecież, jak za oknem śnieg i mróz, to chcemy zrobić wszystko żeby się rozgrzać. Wybieramy więc zawiesiste gulasze i pełne smaku zupy. Chętniej zjemy porządny obiad złożony z porcji ziemniaków, dobrego kotleta i np. buraczków zasmażanych niż sałatkę. Tymczasem dania w zasadzie surowe, które nie wymagają dodatkowej obróbki termicznej zawierają znacznie więcej wartości odżywczych i samego smaku. Dzięki temu nasz organizm jest lepiej odżywiony, a to z kolei przekłada się na poprawę naszego samopoczucia, lepiej pracuje nasz układ pokarmowy i po prostu mamy więcej energii.
Dla przykładu napiszemy Wam, że podczas gotowania z produktów może zostać wypłukana np. lizyna. Aminokwas, który nie jest naturalnie produkowany przez nasz organizm, a jest naszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami. To samo tyczy się witaminy C, która też w dużej mierze znika podczas gotowania, a tak samo wspomaga nasz układ odpornościowy w te chłodniejsze dni. Jak więc widzicie, jedzenie mniej przetworzonych potraw zimą ma jednak sens. Na co więc postawić?
Warzywa w czystej formie.
Przede wszystkim postawcie na warzywa. W okresie zimowym najlepiej wspierać się tymi korzeniowymi, bo to one dostarczają nam najwięcej potrzebnych witamin i minerałów.
Róbcie sobie z nich wszelkiego rodzaju smoothie, koktajle, napoje. Róbcie sobie sałatki w których będą jednymi z podstawowych składników. Nie gotujcie, nie smażcie tylko wykorzystajcie je w ich naturalnej formie. Możecie je połączyć np. z kasza gryczaną czy jaglaną. Powstanie wtedy super połączenie, które ogrzeje nas od środka, a jednocześnie wzbogaci nasz organizm o cenne składniki.
Mięso, jak najmniej smażone czy gotowane.
Wybierając mięso postawcie na takie, które np. dojrzewa i nie jest w żaden sposób poddawane obróbce termicznej. Możecie ewentualnie sięgnąć po produkty wędzone. Poza mięsem postawcie na ryby, tylko zamiast je gotować czy smażyć, zasypcie je sola i odstawcie na kilka godzin. Mięso samo skruszej i zetnie się w nim białko, co spowoduje, ze nie będziecie jeść surowego. Oczywiście takie dodatki wrzućcie do swojej sałatki czy zabierzcie do pracy, jako idealny dodatek do kanapek z sałatą i pomidorem.
Owoce dla każdego.
Na koniec oczywiście nie możemy nie wspomnieć owocach. Ich najczęściej nie poddaje się obróbce termicznej, więc dzięki temu dostarczymy naszemu ciału wszystkich niezbędnych składników. Dodawajcie je do porannej owsianki lub jaglanki. Nie bójcie się też suszonych owoców. Całość wzbogaćcie orzechami, które zadbaj
Dla przykładu napiszemy Wam, że podczas gotowania z produktów może zostać wypłukana np. lizyna. Aminokwas, który nie jest naturalnie produkowany przez nasz organizm, a jest naszym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami. To samo tyczy się witaminy C, która też w dużej mierze znika podczas gotowania, a tak samo wspomaga nasz układ odpornościowy w te chłodniejsze dni. Jak więc widzicie, jedzenie mniej przetworzonych potraw zimą ma jednak sens. Na co więc postawić?
Warzywa w czystej formie.
Przede wszystkim postawcie na warzywa. W okresie zimowym najlepiej wspierać się tymi korzeniowymi, bo to one dostarczają nam najwięcej potrzebnych witamin i minerałów.
Róbcie sobie z nich wszelkiego rodzaju smoothie, koktajle, napoje. Róbcie sobie sałatki w których będą jednymi z podstawowych składników. Nie gotujcie, nie smażcie tylko wykorzystajcie je w ich naturalnej formie. Możecie je połączyć np. z kasza gryczaną czy jaglaną. Powstanie wtedy super połączenie, które ogrzeje nas od środka, a jednocześnie wzbogaci nasz organizm o cenne składniki.
Mięso, jak najmniej smażone czy gotowane.
Wybierając mięso postawcie na takie, które np. dojrzewa i nie jest w żaden sposób poddawane obróbce termicznej. Możecie ewentualnie sięgnąć po produkty wędzone. Poza mięsem postawcie na ryby, tylko zamiast je gotować czy smażyć, zasypcie je sola i odstawcie na kilka godzin. Mięso samo skruszej i zetnie się w nim białko, co spowoduje, ze nie będziecie jeść surowego. Oczywiście takie dodatki wrzućcie do swojej sałatki czy zabierzcie do pracy, jako idealny dodatek do kanapek z sałatą i pomidorem.
Owoce dla każdego.
Na koniec oczywiście nie możemy nie wspomnieć owocach. Ich najczęściej nie poddaje się obróbce termicznej, więc dzięki temu dostarczymy naszemu ciału wszystkich niezbędnych składników. Dodawajcie je do porannej owsianki lub jaglanki. Nie bójcie się też suszonych owoców. Całość wzbogaćcie orzechami, które zadbaj