Darmowa dostawa od 180 zł

Zboża ekspandowane czym są i jak powstają. 5 przepisów na desery z wykorzystaniem ziaren puffingowanych

Zboże w ekspandowanej wersji to świetna baza do przygotowania deserów. Dowiedź się jak powstaje i wypróbuj 5 przygotowanych przez nas propozycji, wykorzystując proso, grykę i pszenicę.


Produkty ekspandowane często nazywane są nadmuchiwanymi. Lekka forma, delikatny smak i wysoka zawartość składników odżywczych sprawia, że zboże w takim wydaniu cieszy się rosnącą popularnością, świetnie sprawdzając się jako dodatek do pełnowartościowych śniadań, czy baza do deserów, w tym również ciast. Ziarna ekspandowane można jeść bezpośrednio z paczki, to idealna alternatywa dla chipsów i paluszków do wieczornych seansów filmowych, równie dobrze sprawdzają się podczas rodzinnych rozgrywek w gry planszowe.

Sprawdź, jak powstaje i co kryje w sobie ekspandowane proso, gryka i pszenica.

Zboże ekspandowane - co to takiego i jak powstaje ? 

Ekspandowanie to metoda uszlachetnianiu zbóż. Polega na poddaniu ziarna działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem, efektem czego ziarno zwiększa swoją objętość kilkukrotnie. Na skutek ciśnienia atmosferycznego, odparowująca woda z ziarna zmienia jego strukturę i teksturę, przez co zboże wygląda jak nadmuchane. Ekspandowaniu podaje się nie tylko ziarna pszenicy, ale również gryki, czy prosa. Tego typu produkty są zarówno smaczne, jak i zdrowe - to źródło błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, przeciwutleniaczy, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek i rozwojowi chorób nowotworowych. To również skarbnica pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: wapń, żelazo, jod, czy cynk, witamina A, E, C i witaminy z grupy B. Dodatkowo ziarna w trakcie ekspandowania tracą mniej wartości odżywczych niż podczas tradycyjnego gotowania. Duża zaleta puffingu jest również czystość mikrobiologiczna produktu i jego uszlachetnianie, które eliminuje substancje antyodżywcze.  

Desery ze zbożem ekspandowanym - 5 przepisów 

Dodatek do jogurtów, koktajli, sałatek, ale i podstawa deserów i ciast - przedstawiamy 5 propozycji słodkości z wykorzystaniem prosa, gryki i pszenicy w wersji ekspandowanej. 

Wegańskie batony z pszenicy ekspandowanej

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli 
  • 80 g masła orzechowego
  • 100 g ekspandowanej pszenicy
  • 60 g pestek dyni
  • 60 g migdałów
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Daktyle moczymy we wrzątku, gdy będą miękkie odsączamy je z wody i blendujemy z masłem orzechowym. Do dużej miski wsypujemy ekspandowaną pszenicę i łączymy z podprażonymi na patelni, posiekanymi pestkami dyni i migdałami. Dodajemy masę daktylowo orzechową i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotową masę ugniatamy, aby batony przy krojeniu się nie rozpadły. W celu przygotowania polewy rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy czekoladę. Gdy w pełni się rozpuści, polewamy nią przygotowaną wcześniej masę batonikową. Całość dowolnie dekorujemy. Wstawiamy do zamrażarki na ok. pół godziny lub na godzinę do lodówki. Po tym czasie kroimy na prostokąty. Batoniki przechowujemy maksymalnie kilka dni, w szczelnym pojemniku w lodówce. 

Bananowe batony z gryki ekspandowanej

Składniki:

  • 1 duży banan 
  • 40 gram gorzkiej czekolady 
  • 70 gram płatków owsianych 
  • 25 gram gryki ekspandowanej 
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • 1 łyżka sezamu białego 
  • 1 łyżeczka nasion chia 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 łyżka płatków migdałowych 
  • 1 łyżka wiórek kokosowych 
  • 30 gram żurawiny 
  • 40 gram rodzynek
  • odrobina naturalnej esencji waniliowej 
  • 2 łyżki miodu 

 

Przygotowanie:

Suche składniki łączymy ze sobą, dodajemy pokrojone owoce i czekoladę. Rozgniatamy banana, dodajemy miód i esencję waniliową. Łączymy z suchymi składnikami. Masa powinna mieć klejącą konsystencję - w razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i mocno dociskamy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu kroimy baton na mniejsze kawałki. 

Sernik z gryką ekspandowaną

Składniki:

  • 50 g gryki ekspandowanej 
  • 7-8 ciastek owsianych
  • 1 kg twarogu sernikowego 
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 5-6 łyżek ksylitolu 
  • 3 jajka 
  • maliny

Przygotowanie:

Twaróg, budyń, ksylitol i jajka miksujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, następnie umieszczamy mieszkankę pokruszonych ciastek i gryki ekspandowanej. Na wierzchu umieszczamy sernikową masę. Pieczemy około 55 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, pozostawiając ciasto na kolejnych 20 minut. Po tym czasie studzimy sernik. Ciasto dekorujemy owocami najlepiej malinami. 

Herbatnikowe ciasto z pszenicą ekspandowaną 

Składniki:

  • Herbatniki  (ok. 40 sztuk) 
  • 200 g masy kajmakowej
  • 100 g pszenicy ekspandowanej 
  • 150 g niesolonych orzeszków ziemnych 
  • 400 g serka mascarpone 
  • 200 g śmietanki 36% 
  • 1,5 łyżki żelatyny 
  • 40 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Na suchej patelni prażymy orzechy, gdy lekko ostygną, drobno je siekamy, następnie łączymy z pszenicą i kajmakiem. Kilka orzechów pozostawiamy do dekoracji ciasta. Jeśli kajmak jest zbyt gęsty, mieszamy go z odrobiną ciepłej wody. Dno foremki wykładamy warstwą herbatników, następnie nakładamy warstwę kajmaku. Czynność powtarzamy i wkładamy foremkę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy kolejną warstwę - żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na kilka minut, aby stężała. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Ok. ⅓ śmietany łączymy z serkiem mascarpone. Żelatynę podgrzewamy kilkanaście sekund w mikrofalówce lub kąpieli wodnej - powinna stać się przezroczysta. Następnie mieszamy z serkiem i pozostałą częścią bitej śmietany. Gotową masę nakładamy na schłodzone herbatniki z dodatkiem kajmaku. Wierzch ciasta posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser chłodzimy kilka godzin przed podaniem. 

Deser jogurtowo owocowy ze zbożami ekspandowanymi

Składniki:

  • 150g jagód
  • 300 g jogurtu greckiego lub skyru naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • po 2 łyżki gryki, prosa i pszenicy ekspandowanej
  • 20g orzechów laskowych
  • 20g płatków owsianych

 

Przygotowanie:

Owoce blendujemy, zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Jogurt lub skyr łączymy z miodem. Do wysokiej szklanki wsypujemy 4 łyżki zbóż ekspandowanych, nakładamy połowę masy owocowej i jogurtu. Tworzymy kolejną warstwę z owoców i jogurtu. Na wierzchu dodajemy orzechy i płatki owsiane. Deser ozdabiamy świeżymi owocami.

 

Delikatny smak zboża ekspandowanego świetnie odnajduje się w deserach - zarówno tych wyjątkowo słodkich, jak i bardziej dietetycznych, w których dominują owoce. Przetestuj powyższe przepisy i zaproś do swojej kuchni zdrowe, pełnowartościowe zboże w ekspandowanym, lekkim wydaniu.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem