Darmowa dostawa od 180 zł

W meksykańskiej kuchni

Pełna smaków i aromatów, ale również pikantna. Taka właśnie jest kuchnia meksykańska. Najpopularniejsze dania z tego kraju to burritos, tacos czy tortilla. Zna je chyba każdy na świecie. Jednak warto też poznać inne potrawy z tego kraju i dowiedzieć się, jakie warzywa czy przyprawy określają tę kuchnię.

Warzywa w roli głównej

To co na pewno znajdzie się w meksykańskiej kuchni, to przede wszystkim papryka, kukurydza oraz rośliny strączkowe, głównie fasola. W Meksyku spróbujecie w zasadzie każdej odmiany tej rośliny, a jest ich ponad 20. Oczywiście nie może też zabraknąć chili, które obecne jest w większości dań z tego regionu świata. Smak warzyw jest wzmacniany poprzez użycie wielu aromatycznych przypraw. To one sprawiają, że kuchnia ta jest pełna wyrazistego smaku. Dominują tutaj suszone papryki, kolendra czy choćby tymianek. Mieszkańcy Meksyku bardzo często i chętnie korzystają z przypraw, dzięki temu ich dania są tak smaczne.

Kuchnia pełna tradycji

Swoje początki kuchnia meksykańska wiąże z pierwszymi Indianami. To oni nauczyli się odpowiednio przygotowywać kukurydzę, która jest podstawą wielu tradycyjnych potraw. Co ciekawe, byli oni można powiedzieć, wegetarianami, gdyż swoje potrawy przygotowywali głównie z warzyw. Mięso wołowe czy wieprzowe zostało dodane do potraw dopiero w późniejszym czasie.

Indianie przygotowywali potrawy z wielką starannością, największą wagę przywiązując do odpowiedniego sposobu gotowania. Najpierw moczyli oni kukurydzę w ługu wypłukanym z popiołu drzewnego, dopiero potem gotowali. Pozwalało to zachować bardziej wyrazisty smak.

Kolorowe życie, kolorowe talerze

Mieszkańcy Meksyku uwielbiają wszelkiego rodzaju fiesty, tańce i śpiewy. Towarzyszą im przy tym bardzo wyraziste kolory i pełne radości kostiumy. Tę miłość przełożyli oni również na swoje talerze. Dominują na nich w zasadzie wszystkie kolory. Papryki wykorzystywane do dań mają zarówno żółte, zielone, jak i czerwone barwy. Dania podawane są na pięknych ręcznie malowanych talerzach, które tylko zaostrzają nasz apetyt.

W przygotowaniu jedzenia przez Meksykanów jest wiele radości i miłości. Warto więc dokładniej zgłębić ich tradycje i podziękować im za to, że możemy cieszyć się takimi warzywami jak ziemniaki, bataty czy chociażby awokado.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem