Darmowa wysyłka od 89,99 zł

Sztućce, czyli o tym, co mówi ich odłożenie na talerzu

Obiad w restauracji może stanowić nie lada wyzwanie Zwłaszcza, jeśli kelner nagle zabierze Twój talerz,

a Ty pozostaniesz w osłupieniu, nie wiedząc, czemu się tak stało. Przecież nie skończyłaś/eś jeszcze jeść…

Jeśli przytrafiła się Wam taka historia, rozwiązanie może być tylko jedno. Kelner po prostu spojrzał na

ułożenie sztućców na talerzu i okazało się, że nieświadomie odłożyliście je w pozycji tajemnego znaku, który tylko on potrafi odczytać. A teraz tak na poważnie: informacje tym, jak odkładać sztućce na talerzu są bardzo przydatne. W końcu warto wiedzieć, czemu nagle nasz talerz znika, albo jak wyrazić

niezadowolenie ze smaku potrawy, bez konieczności stawiania na nogi całego personelu w restauracji.

Proszę o dokładkę.

To ułożenie noży najczęściej używane jest raczej w sytuacjach prywatnych. W restauracji z reguły

zamawiamy kompletne danie i aby dostać dokładkę, musimy je po prostu zamówić ponownie. Jednak,

jeśli znajdziemy się na przyjęciu u naszych znajomych, możemy im zasugerować, że chcielibyśmy dostać więcej za pomocą odpowiedniego ułożenia sztućców.. Przykład tego, jak powinniśmy to zrobić,

znajdziecie na zdjęciu poniżej.

Przerwa w jedzeniu.

Może się zdarzyć, że na chwilę chcemy przerwać spożywanie potrawy po prostu sięgnąć po wodę

lub wino. W takiej sytuacji nóż i widelec powinny znajdować się w podobnej pozycji, jak przy prośbie

o dokładkę. Jedyna, ale znacząca różnica jest taka, że oba sztućce muszą znajdować się na talerzu

w lekkiej odległości. Określa się to także potocznie mianem ułożenia „na godzinę 7”. Przykład poniżej.

Skończyłem posiłek i można zabrać talerz.

Jeśli zakończyliśmy już konsumpcję dania, sztućce należy odłożyć obok siebie z prawej strony, skierowane pod skosem w stronę środka talerza. Określa się to także potocznie mianem ułożenia „na godzinę 5”.

Takie ułożenie zasugeruje kelnerowi lub naszym gospodarzom, że mogą zabrać już nasz talerz. Przykład poniżej.

Dziękuję i poproszę kolejne danie.

Jeśli w restauracji zamówiliśmy kilka dań lub wiemy, że na przyjęciu, na które zostaliśmy zaproszeni,

będzie serwowana więcej niż jedna potrawa, możemy zasugerować, że jesteśmy już gotowi na podanie

kolejnego talerza. W tym celu należy oba sztućce ułożyć na środku talerza w postaci „plus”.

Przykład poniżej.

Dziękuję za posiłek, był bardzo smaczny.

Sztućce na talerzu mogą wyrazić również nasz zachwyt nad tym, co jedliśmy. Wystarczy ułożyć je

poziomo na środku talerza, a trzonki skierować w prawą stronę. Widelec musi zostać ułożony nad

nożem. Dzięki takiemu usytuowaniu pokażemy kelnerowi lub gospodarzom przyjęcia, że danie bardzo

nam smakowało. Przykład poniżej.

Nie jestem zadowolony ze smaku dania

Mowa sztućców może pochwalić danie, ale równie dobrze wyrazić także nasze niezadowolenie.

Wystarczy, że skrzyżujemy je ze sobą na talerzu tak, że ostrze noża będzie wchodziło w widelec.

Takie ułożenie pokaże, że nie jesteśmy usatysfakcjonowani tym, co otrzymaliśmy, bez konieczności

zgłaszania oficjalnej reklamacji. Przykład poniżej.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem