Savoir-vivre – przyrządzanie i podawanie przekąsek
Sobota wieczór, spotkanie ze znajomymi... Od kilku godzin starasz się wymyślić jak ciekawie ich przywitać, co podać i jak zaaranżować dekorację stołu.. Oryginalne przekąski z pewnością pomogą „przełamać pierwsze lody” i wprawić wszystkich gości w dobry nastrój. No dobrze, jednak od czego zacząć i o czym pomyśleć na start?
Klasyka zawsze w cenieNa początek spotkania najlepsze będą przekąski, które delikatnie pobudzą apetyt, nie pozostawiając
jednocześnie uczucia przejedzenia się. Francuzi na tego typu smakołyki mówią amuse-guele.
Są to najczęściej wszelkiego rodzaju pasztety, oliwki czy suszone pomidory.. W roli starterów dobrze sprawdzą się także niewielkie koreczki z warzywami i kawałkami wędzonej wędliny. Produkty wędzone pobudzają kubki smakowe i zaostrzają apetyt, zatem będą idealne na początek uczty. Sery to z kolei coś, czego powinno się unikać w przystawkach – ich intensywny smak oraz zapach może pozbawić chęci na kolejne, przygotowane przez nas pyszności.
Chleb w czystej postaciNie zaskoczymy Was chyba stwierdzeniem, że pieczywo, jako jedno z najpowszechniejszych produktów, również idealnie nadaje się jako przekąska. Podajemy je oczywiście w towarzystwie masła, które powinno być zaserwowane w oddzielnym, przeznaczonym do tego naczyniu. Chleb idealnie zaspokaja pierwszy głód oraz posiada wysoką wartość energetyczną, co z pewnością pomoże ożywić towarzystwo przy stole. Pieczywo będzie smakowało najlepiej, kiedy na talerzu nałożymy sobie odrobinę masła z naczynka, chleb będziemy odłamywać po małym kawałku i każdy z nich smarować bezpośrednio przed zjedzeniem.
Nałożenie masła na kromkę i zjedzenie jej jak kanapki w domu nie jest eleganckie.
Kanapki – zawsze i wszędzieNiby banalne i proste, a jednak zawsze wiodą prym na spotkaniach towarzyskich. Aby przełamać ich
pozorną przewidywalność, przygotujcie je w formie niewielkich tartinek. Nie potrzebują one zbyt dużej ilości składników – wystarczy kawałek sałaty, odrobina wędliny lub sera i jakiś warzywny dodatek. Do tego typu przystawek idealnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju produkty do smarowania. Jeżeli Wasi
znajomi lubią swojski smak polskich specjałów, zaserwujcie im smalczyk z drobno posiekanym ogórkiem – na pewno przypadnie im do gustu.
Smarowanie dla smakuModa przekąskowa rozwija się w naszym kraju wraz z napływem nowych kultur. Obecnie bardzo fajnym
i smacznym rozwiązaniem jest podawanie różnego rodzaju hummusów. Do tego np. chleb lub tradycyjna maca i sprawa przekąsek załatwiona. Przy jedzeniu tych starterów nie obowiązuje zasada sztućców – można jeść rękoma. Ważne jest jednak, aby hummus każdorazowo trafiał na nasze pieczywo za pomocą noża. Nie maczajcie swoich kawałków w naczyniach dostępnych dla wszystkich – to mało eleganckie,
a co więcej, mało higieniczne.
Reasumując…Jedynym ograniczeniem przy tworzeniu przekąsek, jesteście Wy sami. To od Waszej kulinarnej fantazji
zależy forma przystawek i fakt, czy smakołyki zapadną gościom w pamięć. Im bardziej oryginalne startery, tym lepiej. Jest jednak kilka złotych zasad, o których zawsze warto pamięć przy ich przygotowywaniu:
- wybierajcie lekkostrawne produkty,
- raczej zrezygnujcie z wszelkiego rodzaju pieczonych czy smażonych smakołyków,
- nie przygotowujcie zbyt dużych ilości przystawek –to ma być wstęp do kolacji, a nie jej jednoczesny
początek i koniec,
- zadbajcie o dobry nastrój gości i pozwólcie, by czuli się swobodnie –spotkania towarzyskie to w końcu moment, w którym można przymknąć oko na sztywne trzymanie się określonych zasad :)
Pamiętajcie:, jeśli podejdziecie do przygotowania przekąsek jak do zabawy i sprawi Wam to przyjemność, goście z pewnością to wyczują i docenią. A więc udanych spotkań kochani!