Savoir-vivre – jak być taktownym gościem
Pisaliśmy Wam już o tym, jak przygotować idealny aperitif dla gości. Dzisiaj jednak chcemy odwrócić
sytuację i opowiedzieć Wam trochę o tym, jak się zachować, jeśli przyjdzie nam odwiedzić naszych
znajomych. Bo tutaj również obowiązuje kilka zasad, które warto znać.
Na dobry początek.Idąc do kogoś w odwiedziny przede wszystkim pamiętajmy, żeby nie być za wcześnie. Nie chcemy
przecież stresować naszego gospodarza, że jeszcze nie wszystko gotowe, a my już mu siedzimy
na głowie. Z drugiej strony nie wypada też się spóźnić, no chyba że maksymalnie kwadrans.
To jest jeszcze akceptowane i w dobrym guście.
Zaraz po przyjściu przywitaj się z gospodarzem, jednak nie absorbuj go zbyt długo, gdyż ma on przecież
też i innych gości. Następnie przywitaj się z pozostałym, oczywiście przedstawiając się, jeśli kogoś nie
znasz. Nie rozmawiaj też tylko ze starymi znajomymi. Staraj się poznać nowe osoby.
Specjalne wymagania.Każdy taktowny gospodarz przy zapraszaniu Cię do siebie powinien zapytać, czy są jakieś produkty,
których nie jesz. W takiej sytuacji krótko i rzeczowo poinformuj go o tym, jednak nie wymagaj zbytnio,
by w menu pojawiły się specjalne dania. Nie możesz oczekiwać, że ze względu na ciebie zmieni on
wszystkie serwowane potrawy. Jeśli więc nie jesz na przykład mięsa, a gospodarz nie zadbał o to żeby
pojawiło się coś wegetariańskiego, taktownie zadowól się sałatką, chlebem lub deserem. Zawsze możesz
też przekąsić coś przed wyjściem z domu.
Na koniec mamy dla Was kilka prostych zasad, o których warto też pamiętać:
1. Zanim wyjdziesz z przyjęcia, podziękuj gospodarzowi i pożegnaj się z innymi gośćmi.
2. Po powrocie do domu lub dnia następnego wyślij smsa lub zadzwoń i jeszcze raz podziękuj wyrażając uznanie dla gospodarza.
3. Jeśli planujesz przyprowadzić dodatkową osobę, koniecznie spytaj gospodarza o taką możliwość.
4. Nie bądź nieśmiały i nie unikaj rozmów z nowo poznanymi osobami.
5. Nie kieruj się od razu do stołu lub bufetu. Najpierw porozmawiaj z obecnymi gośćmi.
6. Nie spóźniaj się, ale też nie przychodź za wcześnie.
Mamy nadzieję, że te kilka porad pomogą Wam zawsze być taktownymi i wdzięcznymi gośćmi.