Ryż lubi towarzystwo
Ryż to jeden z naszych ulubionych składników dań obiadowych. Jednak bardzo często jemy go jako dodatek do dań w czystej ugotowanej formie. Tymczasem można go mieszać z gulaszami, zapiekać z różnymi ciekawymi przyprawami, a nawet tworzyć z niego pyszne ciasto ryżowe, które stanie się głównym elementem bardziej złożonego dania. Coraz częściej z nim eksperymentujemy, ale czy na pewno wiemy, co pasuje do ryżu? Postaramy się dzisiaj dać Wam kilka wskazówek na ten temat.
Pierwsza odpowiedź, jaka przychodzi nam do głowy na pytanie, co pasuje do ryżu, jest bardzo prosta. Wszystko. Tak kochani, dobrze przeczytaliście. W dobrze skomponowanym daniu na bazie ryżu nie będzie takiego składnika, który wyda się zbędny czy zepsuje smak potrawy. Ryz pasuje zarówno do dań wytrawnych np. gulaszy czy curry, jak i do wszelkiego rodzaju owoców. Można śmiało powiedzieć, że jest po prostu bardzo elastyczny i dostosuje się do każdego.
Jednak jest kilka takich składników, które bardzo dobrze wydobywają jego walory smakowe i na nich dzisiaj chcielibyśmy się skupić troszkę bardziej. Jednym z takich dodatków będzie np. owoc mango. Wraz z ryżem tworzą cudowne połączenie. Mango wydobywa z niego niezwykłą słodycz, a jednocześnie ryż balansuje zbyt słodkawy smak mango. To połączenie często wykorzystywane jest w sałatkach. Kolejnym owocem, który wydobywa dodatkowe walory z ryżu, jest awokado. Gotowane razem z ryżem sprawia, że zyskuje on niezwykle kremową konsystencję i smakuje wręcz bajkowo.
Jeśli chodzi o przyprawy, to tutaj oczywiście najlepiej sprawdza się curry. Razem z ryżem i innymi dodatkami wprowadza nas w świat smaków orientu i miło łaskocze wszystkie nasze kubki smakowe. Innym ziołem, które dodaje daniom, na bazie ryżu, wyjątkowego smaku jest tymianek. Pasuje raczej do dań, w których główne skrzypce gra mięso. Bo w takim połączeniu potrafi podbić każdą nutę smakową zawarta w daniu.
Jeśli zaś chodzi o warzywa, to tutaj możecie śmiało dodać wszystko. Najczęściej jednak korzystamy z papryki, bakłażana czy pomidorów i to są bardzo dobre połączenia. Jednak możecie zaryzykować i trochę poszaleć. Ryż będzie pysznie smakował nawet z topinamburem, jarmużem czy nasza polską rzepą. Jedyne, na co musicie zwrócić uwagę, to przyprawy, których użyjecie do skomponowania idealnego w smaku dania.
Jak widzicie, ryż nie boi się niczego. Dlatego warto gościć go w kuchni dość często i eksperymentować z różnymi połączeniami smakowymi. Do tego serdecznie Was zachęcamy.