Podsycamy apetyt!
Maj to wspaniały miesiąc, przyznajcie sami. Wybuchają kolory oraz apetyt na lekkie i smakowite potrawy. W tym miesiącu proponujemy Wam faszerowane jabłka. To propozycja dla amatorów owoców, słodkich przekąsek i lekkich przysmaków. Farsz, którego składnikiem są ziarna słonecznika, rodzynki i ekspandowane proso, przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej żywności. Miód i cynamon nadadzą całości ekskluzywnego smaku. Czy zdecydujecie się spróbować?
Jabłka z ekspandowanym prosem
4 jabłka
1 szklanka ekspandowanego prosa Lestello
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka rodzynek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
masło do smarowania naczynia żaroodpornego
Jabłka przed pieczeniem myjemy, osuszamy, lekko nacinamy skórkę i wydrążamy, usuwając gniazda nasienne. Mieszamy ziarno słonecznika z ekspandowanym prosem, rodzynkami, cynamonem i miodem. Przygotowanym farszem napełniamy jabłka. Układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem i lekko podlewamy wodą, aby nie pękała skórka jabłek. Podpiekamy ok. 30 min. w temp. 180 stopni.