Darmowa dostawa od 400 zł

Podstawy przygotowania potraw – baza, którą zawsze warto mieć w domu

Postanowiliśmy zapoczątkować nowy cykl na naszym blogu. Wiele piszemy o wartościach produktów, o tym, jak odpowiednio się odżywiać, jednak zapomnieliśmy trochę o podstawach. A chodzi o podstawy tego, jak przygotowywać potrawy, jak zorganizować naszą kuchnie i tym podobne rzeczy. Dlatego dzisiaj zaczynamy od tego, co zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchenny czy też mini spiżarkach.

Zawsze, kiedy najdzie nas ochota na zamówienie czegoś do jedzenia, sprawdźmy najpierw, czy nie mamy w domu czegoś, co sami możemy szybko przygotować. Będzie taniej i zdrowiej. Jednak żeby tak było warto zadbać, żeby w naszym domu zawsze znalazły się:

  • Ryż i kasza gryczana Lestello
  • Płatki owsiane Lestello
  • Kukurydza, groszek w puszce
  • Bulion
  • Pomidory w puszce
  • Fasola i ciecierzyca
  • Oliwa z oliwek
  • Jajka
  • Mleko
  • Chleb
  • Suszone pomidory
  • Oliwki
  • Cukier
  • Cukier waniliowy
  • Makaron
  • Te podstawowe produkty pozwolą Wam szybko upichcić coś dobrego. Warto też zawsze mieć w zamrażalce np. warzywa na patelnię czy mieszankę warzyw lub ulubione owoce. Jednak nic nie zrobicie, jeśli nie będzie w domu też podstawowych przypraw. A są nimi:

  • Natka pietruszki
  • Tymianek
  • Bazylia
  • Oregano
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz
  • Słodka i ostra mielona papryka
  • Cynamon
  • Wyposażeni już w te przyprawy możecie przygotować np. kaszę gryczaną z sosem pomidorowym i warzywami. Jeśli nie macie pod ręką świeżych, to przydadzą się Wam właśnie te mrożone mieszanki. Takie danie przygotujecie dosłownie w 20 minut, a zaoszczędzicie i pieniądze,  i trochę własnego zdrowia.

    Na deser wystarczy zapiec namoczone płatki owsiane z ulubionymi owocami. Zdrowo, smacznie i szybko. Jak widzicie pomysłów tylko z tych kilku podstawowych produktów może być wiele. Nie trzeba więc sięgać po telefon. Bo dobrze zaopatrzona kuchnia, to podstawa zdrowego trybu życia.

    Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem