Podstawy przygotowania potraw – baza, którą zawsze warto mieć w domu
Postanowiliśmy zapoczątkować nowy cykl na naszym blogu. Wiele piszemy o wartościach produktów, o tym, jak odpowiednio się odżywiać, jednak zapomnieliśmy trochę o podstawach. A chodzi o podstawy tego, jak przygotowywać potrawy, jak zorganizować naszą kuchnie i tym podobne rzeczy. Dlatego dzisiaj zaczynamy od tego, co zawsze warto mieć w swoich szafkach kuchenny czy też mini spiżarkach.
Zawsze, kiedy najdzie nas ochota na zamówienie czegoś do jedzenia, sprawdźmy najpierw, czy nie mamy w domu czegoś, co sami możemy szybko przygotować. Będzie taniej i zdrowiej. Jednak żeby tak było warto zadbać, żeby w naszym domu zawsze znalazły się:
Te podstawowe produkty pozwolą Wam szybko upichcić coś dobrego. Warto też zawsze mieć w zamrażalce np. warzywa na patelnię czy mieszankę warzyw lub ulubione owoce. Jednak nic nie zrobicie, jeśli nie będzie w domu też podstawowych przypraw. A są nimi:
Wyposażeni już w te przyprawy możecie przygotować np. kaszę gryczaną z sosem pomidorowym i warzywami. Jeśli nie macie pod ręką świeżych, to przydadzą się Wam właśnie te mrożone mieszanki. Takie danie przygotujecie dosłownie w 20 minut, a zaoszczędzicie i pieniądze, i trochę własnego zdrowia.
Na deser wystarczy zapiec namoczone płatki owsiane z ulubionymi owocami. Zdrowo, smacznie i szybko. Jak widzicie pomysłów tylko z tych kilku podstawowych produktów może być wiele. Nie trzeba więc sięgać po telefon. Bo dobrze zaopatrzona kuchnia, to podstawa zdrowego trybu życia.