Orkisz dla zdrowia i lepszego samopoczucia
Orkisz i jego dobroczynny wpływ na zdrowie są znane od bardzo dawna. Jednak przez ostatnie kilka dekad trochę zapomnieliśmy o tym gatunku zboża. Popularność zdrowej żywności przyniosła nam jednak pewien rodzaj odrodzenia orkiszu. Wraca on do łask, a my sami zaczynamy coraz więcej na jego temat czytać. A wierzcie nam, że można o nim sporo powiedzieć.
Starożytne początki.Jak już wspominaliśmy, orkisz jest znany od wieków. Inna jego nazwa to jęczmień dwurzędowy i był on bardzo chętnie uprawianym zbożem w starożytności. Ma on swoje korzenie zarówno w kulturze Izraela, jak i Rzymu czy Germanii. Wszystkie te ludy postrzegały orkisz jako źródło siły, więc chętnie karmiono nim między innymi gladiatorów. Swoją wielka sławę zawdzięcza jednak XII-wiecznej mniszce Hildegardzie z Bingen, która twierdziła, że działa on natłuszczająco i rozgrzewająco.
Orkisz dla zdrowia.Jęczmień dwurzędowy zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu korzystnie wpływa na nasz układ krążenia i wspiera poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma w sobie też dużo błonnika, żelaza, wapnia oraz cynku i potasu. Jest to też bogate źródło witam z grupy B i PP.
Dzięki tym wszystkim składnikom mineralnym orkisz bardzo dobrze wpływa na nasz mózg i zwiększa koncentrację. Pozytywnie oddziałuje również na paznokcie i włosy. Jeśli więc cierpicie na problemy z wypadającymi włosami lub łamliwymi paznokciami, to warto wprowadzić do diety choćby płatki orkiszowe na śniadanie.
Dzięki zawartości substancji o nazwie rodanid chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Dodatkowo naukowcy z Konstancji dowiedli, że wzmacnia on narządy zmysłów oraz wspomaga osoby po zawale serca.
Jak widać orkisz to samo zdrowie, dlatego warto przynajmniej raz w tygodniu zjeść na śniadanie miseczkę płatków orkiszowych z mlekiem i ulubionymi dodatkami. Takie śniadanie jest wskazane choćby dla osób z cukrzycą, gdyż orkisz zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii.
Nie pozostaje więc nic innego, jak włączyć go do naszych diet.