Darmowa dostawa od 180 zł

Kuchnia jerozolimy

Jerozolima to miasto, które łączy w sobie bardzo wiele kultur. Znajdziemy tutaj wpływy arabskie, żydowskie, a nawet pochodzące z dalekiego wschodu. Jedno jest jednak wspólne – niezwykłe aromaty i smaki, jakie unoszą się nad całym miastem.

To, co zachwyca w tym mieście, to przede wszystkim piękne i kolorowe stragany, pełne aromatycznych przypraw. Przechodząc po nich, możemy zobaczyć cudowne kopce usypane z kurkumy, cynamonu czy imbiru. To właśnie tym przyprawom kuchnia w tym mieście zawdzięcza swój niezwykły smak. Bo nie ma chyba na świecie miasta, w którym spotkacie tak zróżnicowane potrawy.

Jest jednak kilka produktów, które dominują wśród dań dostępnych w restauracjach i budkach Jerozolimy. Pierwszym z takich produktów jest ciecierzyca. Jest ona podstawą przygotowania hummusów oraz wszelkiego rodzaju falafeli czy burgerów. Ogólnie kuchnia Jerozolimy obfituje w dania wegetariańskie. Bardzo chętnie używa się tutaj kaszy jaglanej czy kuskus. Są to składniki podstawowe dla wielu sałatek. Łączone z limonką czy cytryną smakują wyśmienicie.

Kolejnym z ważnych elementów kuchni Jerozolimy jest ryż. Występuje on w formie smażonej, ale również jest dodawany do wielu niezwykle słodkich i aromatycznych deserów. Żydzi chętnie faszerują nim mięso i podają podczas swoich świąt. Natomiast mniejszość arabska chętnie zestawia go ze swoimi wegetariańskimi daniami.

To miasto pachnie jedzeniem. Niezależnie od tego gdzie się znajdziecie, będziecie czuli niezwykłe zapachy i aromaty ulatniające się z okolicznych domostw. Bo ludzie tutaj chętnie gotują i biesiadują wspólnie ze swoimi rodzinami i znajomymi. Jeśli więc będziecie mieli okazję wybrać się do Jerozolimy, to koniecznie skorzystajcie z okazji. Wierzcie nam, że zjecie tam wspaniałe potrawy, a ich smak zostanie w Waszej pamięci na długo.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem