Kasza kuskus - symbol szczęścia i bogactwa
W niektórych religiach po dziś dzień stanowi symbol poczucia wspólnoty oraz otwartości na ludzi. Gwarantuje szczęście i bogactwo a zarazem jest najważniejszym daniem każdego przyjęcia. Jego historia sięga 3 tysięcy lat p.n.e. kiedy to zajadała się nim rdzenna ludność północnej Afryki i Sahary. Kuskus królował również na dworach faraonów w starożytnym Egipcie. Obecnie ta „szczęśliwa” kasza jest narodową potrawą Marokańczyków. Będąc gościem marokańskiego domu możecie się jej spodziewać podanej z gulaszem prosto do waszych ust. Jest to dowód szacunku ze strony gospodarza. W Afryce Północnej Kuskus nadal wytwarzany jest ręcznie. Jest to zajęcie bardzo pracochłonne i wymaga dużo czasu oraz cierpliwością a obłuskane i rozdrobnione ziarenka suszone są w gorących promieniach słońca.
Na szczęście w naszym polskim domu możemy pozwolić sobie na wersję błyskawiczną co skraca czas przygotowania do 5minut . Wystarczy wsypać ją do głębokiej miseczki, zalać wrzącą posoloną wodą lub bulionem tak by poziom płynu sięgał 1cm nad poziomem kaszy. Odstawić na 5 minut, wymieszać i gotowe!
Warto pamiętać, że Kuskus nie zawiera cholesterolu oraz jest dobrym źródłem żelaza. Podany z fasolą, grochem lub soczewicą, które zawierają dużą ilość białka, może zastąpić danie mięsne. Wspaniale sprawdza się również w diecie lekkostrawnej gdyż zawiera dużo mniej błonnika niż inne produkty zbożowe. Można ją podawać na ciepło i na zimno.