JESIEŃ KORZENIEM STOI

Buraki – pomaga nam dzięki zawartości betaniny i kwasu foliowego. Pozwala nam się rozluźnić, zmniejsza napięcie, leczy depresje i nerwice oraz poprawia nasze samopoczucie, lepiej nam się śpi. Pomaga też się skoncentrować i poprawia naszą pamięć.
Pietruszka – jeśli jesteście na diecie, to koniecznie uwzględnijcie ją w menu. Popudza ona trawienie i dzięki zasadowości, może działać odkwaszająco na nasze ciało. Jednocześnie poprawia pracę nerek. Oczyszcza naszą krew i dobrze wpływa na jej właściwy przepływ w organizmie. Dzięki temu apobiega zakrzepom.
Seler – obniża ciśnienie naszej krwi, więc polecany jest dla każdego, kto z takim problemem się boryka. Obniża poziom cholesterol i to również tego złego. Sama łodyga ma w sobie również dużo składników mineralnych takich jak potas, magnez, fosfor czy żelazo.
Topinambur – kiedyś bardzo popularny w kuchni Polaków. Obecnie wraca do łask i to bardzo nasz cieszy. Ma niską wartość energetyczną, dlatego polecany jest tym, którzy walczą z nadwagą. Poprawia pracę naszych nerek ale również całego przewodu pokarmowego. Obniża poziom cholesterolu we krwi i pomaga w przyswajaniu żelaza, magnezu i wapnia.
Marchewka – każdy ją zna i chyba nie przesadzimy jak napiszemy, że również każdy uwielbia. Jest niskokaloryczna. Zawiera spora dawkę beta-karotenu. Ma w sobie wiele witamin i mikroelementów, które idealnie wpływają na prawidłową pracę naszego organizmu.
Skorzonera – inaczej nazywana wężymordą lub czarnymi korzonkami. Warzywna bomba. Bogata w magnez, żelazo, wapni ale również takie związki jak inulina, asparagina, cholina. Sprawiają, że nasz organizm się przyjemnie ogrzeje i będzie idealnie przygotowany na jesienne chłody. Poza tym posiada w sobie witaminy B1, A, C.
Wszystkie te wymienione warzywa, to idealni towarzysze do jesiennych obiadów. Można uzyc ich do przygotowania pysznych i aromatycznych zup, jak również przyrządzić na ich bazie pyszne gulasze z dodatkiem mięsa. Dorzućcie do nich ryżu lub którejś z naszych kasza, a powstanie nie tylko pyszny ale również i bardzo zdrowy posiłek. Możecie tez zapiec je z dodatkiem fasoli, ciecierzycy lub soczewicy. Jakkolwiek do tematu nie podejdziecie, pamiętajcie o jednym – jesienią stawiajcie na korzeniowe warzywa. Warto, bo wspomogą nasz organizm witaminami i mikroelementami, a przy okazji będą pysznie smakować.