Jak gotować na parze?
Wiele osób mówi, że potrawy gotowane na parze są niesmaczne. Jednak nie jest to prawda. Zwłaszcza jeśli robisz to dobrze. Wrzucenie składników obiadu do parowaru bez żadnej uwagi faktycznie może sprawić, że danie będzie niedobre. Jednak jest kilka pomysłów, które sprawią, że takie jedzenie będzie nawet lepsze niż to z patelni. A przede wszystkim będzie lżejsze i zdrowsze dla naszych żołądków. Zainspirowani tą myślą, postanowiliśmy przygotować dla Was mały poradnik, który, mamy nadzieję, sprawi, że pokochacie gotowanie na parze.
Na pierwszy rzut postanowiliśmy podpowiedzieć Wam, jak nadać niepowtarzalny smak ryżowi gotowanemu na parze. Wystarczy, że do wody na dnie parowaru czy garnka do gotowania na parze wrzucicie np. świeżą bazylię, oregano, jaśmin czy choćby lawendę. Wtedy Wasz ryż przejdzie tym zapachem i będzie stanowił ciekawy punkt dania. Metodę możecie zastosować nie tylko do ryżu.
Prawdą jest, że jeśli nie doprawicie dobrze przygotowywanych warzyw czy mięsa, to przy gotowaniu na parze będą one nijakie. Niestety nie pomoże doprawienie ich po ugotowaniu. Najlepiej więc zamarynować warzywa czy mięso przed całym procesem. Sprawi to, że potrawa będzie lepsza w smaku. I pamiętajcie, marynata to wcale nie duża ilość oleju. Jest wiele możliwości!
Ponownie wracamy do tematu samej wody. Ma ona bowiem największy wpływ na nasze potrawy. Dlatego warto wzbogacać ją o liście laurowe, suszone zioła lub po prostu zastąpić wodę winem, które będzie dobrym rozwiązaniem przy okazji przygotowywania wody. Polecamy też gotowanie na bulionie.
Pamiętajcie, że jeśli korzystacie z piętrowego parowaru, to kolejność ułożenia składowych dania ma bardzo duże znaczenie. Na samym dole zawsze układamy tę część dania, która potrzebuje najwięcej czasu na ugotowanie. Górny poziom to miejsce na składnik, który najszybciej dojdzie na parze, np. ryby. Planując więc swój posiłek weźcie to pod uwagę.
Mamy nadzieje, że tych kilka porad sprawi, że gotowane na parze dania częściej będą gościły na Waszych stołach. Takie jedzenie ma wiele zalet i może być równie smaczne jak to pieczone czy smażone.