IMBIR DLA ROZGRZANIA
Znany i ceniony od wieku. Ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie. Wszystko dzięki właściwościom jakie posiada. My uwielbiamy dodawać go do naszych potraw. Zwłaszcza w okresie jesiennym. Świetnie łączy się z ryżem, kasza jaglaną czy bulgurem. Nadaje potrawom super smak i wydobywa z nich dodatkowe aromaty. Jakie ma właściwości? Już spieszymy z odpowiedziami.
Lek na przeziębienie.
W okresie jesienno – zimowym jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje i przeziębienia. Właśnie wtedy warto wykorzystać lecznicze właściwości imbiru. Pomoże na katar oraz infekcje gardła. Korzeń imbiru zawiera w sobie związki chemiczne, które bardzo dobrze wpływają na naszą odporność. Dodatkowo oczyszcza i rozgrzewa nasz organizm, co jest bardzo przydatne w szybki powrocie do zdrowia, jeśli już infekcja nas dopadnie. Można przygotować z niego specjalny napar, który idealnie złagodzi ból gardła i pomoże w walce z katarem. Wystarczy zetrzeć trochę do szklanki, dodać miodu, soku z cytryny i zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sami zobaczycie jak szybko zaczniecie wracać do zdrowia.
Na odchudzanie.
Jeśli jesteście w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami, to imbir również Wam w tym pomoże. Ułatwia on spalanie tłuszczu, a zalany wrzątkiem i wypity co rano, sprawi, że dłużej będzie utrzymywało się u Was poczucie sytości. Dzięki temu nie będziecie podjadać między posiłkami. Imbir rozgrzewa też nasz organizm, przekłada się to na przyspieszenie naszego metabolizmu, a co za tym idzie szybszą redukcje tkanki tłuszczowej.
Na żołądkowe kłopoty.
Jeśli cierpicie na wzdęcia lub niestrawność, to imbir również Was wspomoże. Zawiera on w sobie specjalny olejek, który pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Przekłada się to na przyśpieszenie trawienia zjedzonych pokarmów. Ten sam olejek ma również działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe. Wszystko za sprawą jego działania moczopędnego.
Na krążenie krwi.
Ta rozgrzewająca właściwość imbiru, sprawia również, że pobudza się nasze krążenie. Dzięki temu poprawia się ukrwienie naszego mózgu. Lepiej ukrwiony mózg to również lepsza koncentracji i wyniki w pracy lub szkole. Dlatego warto podawać imbir również naszym najmłodszym domownikom. W Azji imbir uważany jest za afrod
Lek na przeziębienie.
W okresie jesienno – zimowym jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje i przeziębienia. Właśnie wtedy warto wykorzystać lecznicze właściwości imbiru. Pomoże na katar oraz infekcje gardła. Korzeń imbiru zawiera w sobie związki chemiczne, które bardzo dobrze wpływają na naszą odporność. Dodatkowo oczyszcza i rozgrzewa nasz organizm, co jest bardzo przydatne w szybki powrocie do zdrowia, jeśli już infekcja nas dopadnie. Można przygotować z niego specjalny napar, który idealnie złagodzi ból gardła i pomoże w walce z katarem. Wystarczy zetrzeć trochę do szklanki, dodać miodu, soku z cytryny i zalać wrzątkiem. Odstawić na kilka minut i gotowe. Sami zobaczycie jak szybko zaczniecie wracać do zdrowia.
Na odchudzanie.
Jeśli jesteście w trakcie walki ze zbędnymi kilogramami, to imbir również Wam w tym pomoże. Ułatwia on spalanie tłuszczu, a zalany wrzątkiem i wypity co rano, sprawi, że dłużej będzie utrzymywało się u Was poczucie sytości. Dzięki temu nie będziecie podjadać między posiłkami. Imbir rozgrzewa też nasz organizm, przekłada się to na przyspieszenie naszego metabolizmu, a co za tym idzie szybszą redukcje tkanki tłuszczowej.
Na żołądkowe kłopoty.
Jeśli cierpicie na wzdęcia lub niestrawność, to imbir również Was wspomoże. Zawiera on w sobie specjalny olejek, który pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Przekłada się to na przyśpieszenie trawienia zjedzonych pokarmów. Ten sam olejek ma również działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe. Wszystko za sprawą jego działania moczopędnego.
Na krążenie krwi.
Ta rozgrzewająca właściwość imbiru, sprawia również, że pobudza się nasze krążenie. Dzięki temu poprawia się ukrwienie naszego mózgu. Lepiej ukrwiony mózg to również lepsza koncentracji i wyniki w pracy lub szkole. Dlatego warto podawać imbir również naszym najmłodszym domownikom. W Azji imbir uważany jest za afrod