Grill dla opornych
Nastał maj, a wraz z nim ochota na grilla. To staje się powoli naszą narodową tradycja, że w tym okresie rozpoczynamy ucztować na dworze przy zapachu palonego węgla drzewnego. Jest to idealna okazja, by spędzić czas ze znajomymi i zjeść coś dobrego. Jednak zanim zaczniecie swoje grillowe party, warto zapoznać się z kilkoma podstawowymi zasadami.
Na dobry początek.
Zanim położymy cokolwiek na grillu, warto go odpowiednio przygotować. Przede wszystkim zdecyduj, czym będziesz palić. Polecamy węgiel drzewny lub brykiet. Ten drugi jest troszkę lepszy, również zawiera węgiel drzewny, jednak usunięto z niego szkodliwe substancje. Dodatkowo dłużej się żarzy.
Gdy już wybierzesz materiał, czas zastanowić się, czy go rozpalić. Polecamy korzystać ze specjalnie przygotowanych podpałek i zwykłych zapałek. Raczej nie stosujcie substancji typu benzyna, spirytus czy denaturat. Podpalone mogą powodować niekontrolowany wybuch. Internet jest pełen filmików, które w dosadny sposób to obrazują.
Ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to ruszt. Polecamy posmarować go przed użyciem zwykłą oliwą. Sprawia, że potrawy nie przywierają do niego, a po zakończonym biesiadowaniu łatwiej go domyć.
Co grillować?
Zapewne zastanawiacie się, co najlepiej wrzucić na grilla. Spieszymy z odpowiedzią. Oczywiście podstawa to kiełbasa, kaszanka i karkówka. W zasadzie te rodzaje mięsa nie wymagają jakiegoś specjalnego przygotowania. Oczywiście karkówkę warto zamarynować przed smażeniem.
Nie ma ograniczeń co do mięs, które można grillować. Jednak warto wcześniej przeczytać, jak je smakowicie przygotować. Kurczaka najlepiej grillować na tacce w towarzystwie warzyw i ziół. Tak samo należy postępować z rybą. Bardzo fajnie przejmują one aromat warzyw i wyśmienicie smakują.
Jeśli zdecydujesz się na mięso wołowe, kaczkę czy dziczyznę nie zapominaj, że po smażeniu muszą one trochę odpocząć, żeby wydobyć swój unikatowy smak.
Nie samym mięsem człowiek żyje.
Jednak poza tym, co na grillu, warto również zadbać o dodatki. Tutaj z pomocą przyjdą Wam niektóre z naszych produktów. Można ich użyć do przygotowania pysznych sałatek czy dipów. Na przykład z ciecierzycy polecamy zrobić hummus, który mocniej doprawicie suszoną wędzoną papryką. Sprawdzi się on idealnie jako smarowidło do chleba, ale również jako swego rodzaju gęsty sos do mięs.
Ryż, soczewica, fasola czy groch to idealne dodatki do wielu sałatek. Fajnie wzbogacają ich smak i przyjemnie sycą. Dodatkowo mogą być alternatywą dla znajomych, którzy specjalnie nie przepadają za mięsem.
Pamiętajcie, grilla warto przemyśleć. Zastanowić się, jakie mięsa będziemy podawać, jakie sałatki i dodatki do nich przygotujemy. Jeśli tak podejdziecie do sprawy, to sukces towarzyszki gwarantowany.