Darmowa dostawa od 180 zł

Dieta rowerzysty

Jazda na rowerze staje się powoli naszym sportem narodowym. Nie musimy już mieć własnego roweru, bo w dużych miastach można go po prostu wynająć na godzinę czy dwie. Jednocześnie przybywa nam ciągle tras rowerowych, co jeszcze bardziej zachęca do przerzucenia się na dwa kółka zamiast stać w korkach. Jednak żeby nie łapać zadyszki i odpowiednio się przygotować do jazdy na rowerze, warto zwrócić uwagę również na to, co jemy. Postanowiliśmy trochę Wam pomóc i przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik w tym temacie.

Nawodnienie to podstawa.

Woda to podstawowa rzecz, jaką powinniście mieć przy sobie podczas jazdy na rowerze. Działa ona na nasze mięśnie jak płyn chłodzący i pomaga dodać im siły do dalszej drogi. Poza tym pomaga nam oczyścić organizm z niepotrzebnych substancji, takich jak kwas mlekowy. Naoliwia nasze stawy i ułatwia trawienie.

Zwykła woda bez dodatków to rozwiązanie idealne na krótkie dystanse. Jeśli jednak planujecie dłuższą wycieczkę rowerową, koniecznie zaopatrzcie się w izotonik. Jest on bogaty w elektrolity, czyli minerały, które przenoszą ze sobą ładunek elektryczny. Jest on niezbędny do skurczu mięśni i utrzymania odpowiedniego poziomu nawodnienia. Taki izotonik możecie zrobić sami. Wystarczy, że na 1 l wody wsypiecie 9 gram soli kuchennej i dodacie sok z 1 cytryny lub limonki.

Najlepsze nawodnienie organizmu osiągnięcie, jeśli przed jazdą na rowerze wypijecie około 500 – 600 ml wody, a w czasie jazdy co 15 minut weźmiecie porządnego łyka.

Czas coś zjeść.

Poza nawodnieniem warto zwrócić też uwagę na to, co jemy. Dieta rowerzysty powinna być skomponowana z takich produktów, które dadzą dużo energii. Podstawą są węglowodany, które dają moc naszym mięśniom. Dzieje się tak, gdyż mogą one być szybko strawione i przemienione w glukozę. Szacuje się, że w diecie rowerzysty powinny one stanowić około 60% zapotrzebowania na kalorie. Dlatego warto w swojej diecie zwrócić uwagę przede wszystkim na płatki owsiane, jęczmienne czy orkiszowe. Dodatkowo wzbogacić ją o pełnoziarniste pieczywo, ryż, makaron, kasze, owoce i warzywa.

Poza węglowodanami dieta powinna być też bogata w białko. Jednak należy wybierać takie produkty białkowe, które nie dostarczą nam nadmiernej ilości tłuszczu. Białko pomaga odbudowywać mięśnie oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Nie powinno ono przekraczać około 15% zjadanych kalorii. Warto skierować swoja uwagę na kurczaka, jogurty, mleko, sery czy produkty strączkowe- fasole, soje, soczewice czy ciecierzycę.

Ostatnia składowa to tłuszcz. Tutaj powinien on stanowić około 20 – 25% zjadanych kalorii. Najlepiej wybierać awokado, oliwki, nasiona słonecznika czy dyni. Ważna jest też oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Kiedy jeść?

Na koniec warto jeszcze powiedzieć parę słów o tym, kiedy najlepiej jeść. Przede wszystkim na około godzinę przed jazdą warto zjeść mały posiłek węglowodanowy. Mogą to być np. owoce lub pełnoziarniste pieczywo.

W trakcie jazdy zaleca się zjeść około 40 gramów węglowodanów co 30 minut po pierwszej godzinie jazdy. Tutaj można skusić się na rodzynki, wafle ryżowe, czy choćby domowe Muesli.

Po treningu, mniej więcej po 30 minutach, zróbcie sobie koktajl z płatków owsianych, mleka i bananów. On idealnie Wam pomoże w regeneracji, która jest prawie tak ważna jak sam trening.

Takie podejście do jazdy na rowerze na pewno pomoże Wam lepiej gospodarować energią i wspomoże Was w walce z kolejnymi kilometrami. Pamiętajcie jednak, że rower to przyjemność i jakkolwiek nie podejdziecie do tematu, nie dajcie zabić jej w sobie.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem