CZYM ZASTĄPIĆ TRADYCYJNY CUKIER
Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier nie należy do najzdrowszych składników naszej diety. Jego nadużywanie może prowadzić do otyłość, a w ostateczności nawet i do cukrzycy. Jednak każdy z nas, go używa, bo przecież poranna kawa czy wieczorna herbatka nie będą tak dobrze smakowały bez niego. To samo tyczy się deserów. Wyobrażacie je sobie bez cukru? My tak, bo na rynku jest dostępnych kilka zamienników, które również nadadzą słodkawy smak, a nie będą, aż tak inwazyjne dla naszego organizmu. Dzisiaj właśnie o nich chcemy Wam troszkę opowiedzieć.
Stewia.
Na początek proponujemy Wam stewię. Jest to roślina pochodzą z obszarów Ameryki Południowej i Północnej. Pierwsi poznali się na niej Indianie, którzy wykorzystują jej słodząca moc już prawie od 1500 lat. Jest znacznie słodsza od cukru, więc trzeba wiedzieć jak właściwie jej używać, bo niestety sypanie jej w takich ilościach jak zwykłego cukru, może sprawić, że ulubiony deser będzie nie do zjedzenia. Sama w sobie ma lekko goryczkowy smak, dlatego wybierając odpowiedni produkt szukajcie takiego, który w składzie posiada erytrol. Łagodzi on bowiem ten efekt. Na naszym rynku występuje zarówno w postaci płynu, tabletek czy kryształków. W tej ostatniej formie, bardzo często posiada dokładnie taką samą słodkość jak cukier. Można je używać do porannej owsianki, słodzenia napojów czy deserów na bazie kaszy jaglanej.
Ksylitol.
Kolejny nasz słodki bohater pozyskiwany jest z brzozy. Został wynaleziony w Finlandii w XIX wieku. Jest idealny dla osób z cukrzycą, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Najczęściej można go spotkać we wszelkiego rodzaju pastach do zębów czy gumach do żucia. Wszystko dzięki właściwościom przeciwpróchniczym jakie posiada. Ma nieco mniejszą słodycz od cukru. 1 tradycyjny łyżeczka cukru to około półtorej łyżeczki samego ksylitolu. Nie należy też od razu używać go do wszystkiego, gdyż może działać na nasz organizm przeczyszczająco. Dlatego zaleca się stopniowo wprowadzać go do naszego menu. Ma nieco inny smak niż cukier, dlatego też nie każdemy musi posmakować. Warto używać go do owsianek, ciast czy deserów.
Erytrytol.
Ostatnio zamiennik cukru, jak chcemy Wam polecić występuje naturalnie w owocach takich jak melon, winogrona, gruszki czy kukurydzy. 100 gramów to jedynie 20 kcal, więc jak widzicie sami idealnie wpisze się w dietetyczne menu. Jednocześnie ma on też najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich 3 przedstawionych Wam dzisiaj zamienników dla cukru. Jeśli więc cierpicie na cukrzycę lub w trakcie diety nie jesteście wstanie zrezygnować z czegoś słodkiego, to stanowczo uwzględnijcie erytrytol w swoim menu. Co ciekawe w wyglądzie jest wręcz identyczny jak cukier. Zmiana więc nie będzie bolesna dla oka. Jest mniej słodszy od cukru, więc do przygotowania dobrego deseru, będziecie musieli użyć go nieco więcej.
Jak widzicie zamienników dla cukru jest kilka i jeśli zaczynacie diteę lub z jakiś względów chcecie cukier ze swojej diety wyeliminować przy jednoczesnym zachowaniu ulubionych słodkich deserów, to na pewno w naszym dzisiejszym poście znajdziecie coś dla siebie. Będzie lżej, a w dalszym ciągu niezwykle smacznie.
Stewia.
Na początek proponujemy Wam stewię. Jest to roślina pochodzą z obszarów Ameryki Południowej i Północnej. Pierwsi poznali się na niej Indianie, którzy wykorzystują jej słodząca moc już prawie od 1500 lat. Jest znacznie słodsza od cukru, więc trzeba wiedzieć jak właściwie jej używać, bo niestety sypanie jej w takich ilościach jak zwykłego cukru, może sprawić, że ulubiony deser będzie nie do zjedzenia. Sama w sobie ma lekko goryczkowy smak, dlatego wybierając odpowiedni produkt szukajcie takiego, który w składzie posiada erytrol. Łagodzi on bowiem ten efekt. Na naszym rynku występuje zarówno w postaci płynu, tabletek czy kryształków. W tej ostatniej formie, bardzo często posiada dokładnie taką samą słodkość jak cukier. Można je używać do porannej owsianki, słodzenia napojów czy deserów na bazie kaszy jaglanej.
Ksylitol.
Kolejny nasz słodki bohater pozyskiwany jest z brzozy. Został wynaleziony w Finlandii w XIX wieku. Jest idealny dla osób z cukrzycą, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Najczęściej można go spotkać we wszelkiego rodzaju pastach do zębów czy gumach do żucia. Wszystko dzięki właściwościom przeciwpróchniczym jakie posiada. Ma nieco mniejszą słodycz od cukru. 1 tradycyjny łyżeczka cukru to około półtorej łyżeczki samego ksylitolu. Nie należy też od razu używać go do wszystkiego, gdyż może działać na nasz organizm przeczyszczająco. Dlatego zaleca się stopniowo wprowadzać go do naszego menu. Ma nieco inny smak niż cukier, dlatego też nie każdemy musi posmakować. Warto używać go do owsianek, ciast czy deserów.
Erytrytol.
Ostatnio zamiennik cukru, jak chcemy Wam polecić występuje naturalnie w owocach takich jak melon, winogrona, gruszki czy kukurydzy. 100 gramów to jedynie 20 kcal, więc jak widzicie sami idealnie wpisze się w dietetyczne menu. Jednocześnie ma on też najniższy indeks glikemiczny ze wszystkich 3 przedstawionych Wam dzisiaj zamienników dla cukru. Jeśli więc cierpicie na cukrzycę lub w trakcie diety nie jesteście wstanie zrezygnować z czegoś słodkiego, to stanowczo uwzględnijcie erytrytol w swoim menu. Co ciekawe w wyglądzie jest wręcz identyczny jak cukier. Zmiana więc nie będzie bolesna dla oka. Jest mniej słodszy od cukru, więc do przygotowania dobrego deseru, będziecie musieli użyć go nieco więcej.
Jak widzicie zamienników dla cukru jest kilka i jeśli zaczynacie diteę lub z jakiś względów chcecie cukier ze swojej diety wyeliminować przy jednoczesnym zachowaniu ulubionych słodkich deserów, to na pewno w naszym dzisiejszym poście znajdziecie coś dla siebie. Będzie lżej, a w dalszym ciągu niezwykle smacznie.