Darmowa dostawa od 180 zł

Cynamon – szczypta magii

Jednym z naszych ulubionych przepisów są wszelkiego rodzaju owsianki, zwłaszcza te z dodatkiem cynamonu. Wzbogaca on ich smak i pozwala wyciągnąć jeszcze więcej aromatu, na przykład z jabłek. To chyba najbardziej klasyczne połączenie, znane na całym świecie. Bonusem jest również aromat, jaki roznosi się po mieszkaniu podczas przygotowywania dań z cynamonem. Jednak poza tym, że smakuje, również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.

Znany od wieków.

Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, jaka znana jest człowiekowi. Pierwsze wspomnienia o nim pojawiają się nawet w Starym Testamencie. Jego użycie rozpropagowali jednak Chińczycy, którzy używali go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć czy choćby nudności. W Polsce najbardziej znana jest

odmiana Cassia, która jest twarda i ciemna, przez co lepiej nadaje się do mielenia. Jeśli jednak zdarza się Wam kupować cynamon w laskach, to najprawdopodobniej jest to cynamon Cejloński. Ma on bardziej słodki smak i jest wyrazistszy.

Właściwości dla zdrowia.

Przede wszystkim jest to bogate źródło manganu, błonnika, wapnia i żelaza. Jeśli w Waszym organizmie zagościło się zbyt wiele drożdży, to i tutaj przyjdzie on Wam z pomocą, gdyż idealnie sprawdza się przy leczeniu tego typu infekcji. W badaniu US Department of Agriculture w stanie Maryland możemy też przeczytać, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w naszym organizmie. Jednak ta przyprawa nie tylko leczy nas od środka – również olejek z niej może pozytywnie wpłynąć na zmiany trądzikowe na ciele. Likwiduje on ropne wypryski i łagodzi przebarwienia skóry.

Kuchenny przyjaciel.

Niezależnie od tego, czy będziecie jeść go ze względów zdrowotnych, czy też smakowych, powinien on zagościć w Waszej kuchni na stałe. Jak już wspominaliśmy, idealnie będzie się nadawał do przygotowania owsianki, ale również ciekawie wzbogaci on smak, np. gulaszu przygotowywanego z naszą kaszą gryczaną. Cynamon lubi nie tylko słodkie zestawienia. Super sprawdza się również w tych wytrawnych. Warto więc trochę poeksperymentować i użyć go do dań mięsnych. Bez względu na to, na co się zdecydujecie, koniecznie miejcie jedną lub dwie laski pod ręką, bo ta przyprawa potrafi zdziałać cuda.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem