Cynamon – szczypta magii

Jednym z naszych ulubionych przepisów są wszelkiego rodzaju owsianki, zwłaszcza te z dodatkiem cynamonu. Wzbogaca on ich smak i pozwala wyciągnąć jeszcze więcej aromatu, na przykład z jabłek. To chyba najbardziej klasyczne połączenie, znane na całym świecie. Bonusem jest również aromat, jaki roznosi się po mieszkaniu podczas przygotowywania dań z cynamonem. Jednak poza tym, że smakuje, również korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Znany od wieków.
Cynamon to jedna z najstarszych przypraw, jaka znana jest człowiekowi. Pierwsze wspomnienia o nim pojawiają się nawet w Starym Testamencie. Jego użycie rozpropagowali jednak Chińczycy, którzy używali go w celu zwalczania przeziębień, wzdęć czy choćby nudności. W Polsce najbardziej znana jest
odmiana Cassia, która jest twarda i ciemna, przez co lepiej nadaje się do mielenia. Jeśli jednak zdarza się Wam kupować cynamon w laskach, to najprawdopodobniej jest to cynamon Cejloński. Ma on bardziej słodki smak i jest wyrazistszy.
Właściwości dla zdrowia.
Przede wszystkim jest to bogate źródło manganu, błonnika, wapnia i żelaza. Jeśli w Waszym organizmie zagościło się zbyt wiele drożdży, to i tutaj przyjdzie on Wam z pomocą, gdyż idealnie sprawdza się przy leczeniu tego typu infekcji. W badaniu US Department of Agriculture w stanie Maryland możemy też przeczytać, że cynamon może zmniejszyć rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w naszym organizmie. Jednak ta przyprawa nie tylko leczy nas od środka – również olejek z niej może pozytywnie wpłynąć na zmiany trądzikowe na ciele. Likwiduje on ropne wypryski i łagodzi przebarwienia skóry.
Kuchenny przyjaciel.
Niezależnie od tego, czy będziecie jeść go ze względów zdrowotnych, czy też smakowych, powinien on zagościć w Waszej kuchni na stałe. Jak już wspominaliśmy, idealnie będzie się nadawał do przygotowania owsianki, ale również ciekawie wzbogaci on smak, np. gulaszu przygotowywanego z naszą kaszą gryczaną. Cynamon lubi nie tylko słodkie zestawienia. Super sprawdza się również w tych wytrawnych. Warto więc trochę poeksperymentować i użyć go do dań mięsnych. Bez względu na to, na co się zdecydujecie, koniecznie miejcie jedną lub dwie laski pod ręką, bo ta przyprawa potrafi zdziałać cuda.