Co to znaczy dobrze zbilansowany posiłek?
Wszędzie dokoła można usłyszeć, że podstawą dobrego funkcjonowania jest dobrze zbilansowany posiłek. Jednak nie każdy z nas ma czas i chęć zastanawiać się, co to dokładnie oznacza. Dlatego dzisiaj w kilku prostych zdaniach chcemy wyjaśnić Wam, o co dokładnie w tym zbilansowaniu chodzi. Zaznaczmy jednak, że to o czym będziemy pisać, tyczy się osób zdrowych, które nie muszą przestrzegać specjalnych diet dopasowanych do ich problemów zdrowotnych.
Nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej ilości składników odżywczych. Podstawowymi składnikami diety są węglowodany. Według badań i dietetyków powinny one stanowić około 50-60% całego pożywienia. Dlatego diety białkowe nie są zalecane, bo węglowodanów prawie tam nie ma, a długotrwałe ich stosowanie może mocno nadwyrężyć nasz organizm. Kolejnymi składnikami powinny być tłuszcze i białka. Można zastosować podział 20% na 20% lub 25% białka i 15% tłuszczy.
Żeby lepiej to Wam zobrazować, wyobraźcie sobie talerz, który dzielimy na dwie połówki. Dodatkowo jedną z nich dzielimy jeszcze na kolejne dwie. I tak ¼ talerza powinny zająć wszelkiego rodzaju kasze, ziemniaki czy ryż. To będą nasze węglowodany. Jednak pamiętajcie, żeby nie zwiększać tej ilości, bo pozostała ilość węglowodanów jest też zawarta w innych produktach, które znajdą się na naszym talerzu. Druga ćwiartka talerza to mięso. Najlepiej łosoś lub drób, aczkolwiek mięso wołowe czy wieprzowe również będzie ok. To właśnie nasza porcja białka. No i połowa talerza powinna być zajęta przez warzywa. Dopuszczane są wszelkiego rodzaju sałatki czy np. marchewka z jabłkiem. Pewnie zastanawiacie się, gdzie w tym wszystkim tłuszcz? Odpowiedź jest prosta – znajduję się w mięsie, sałatce (np. skropionej olejem) czy też w kaszy i ryżu.
Tak właśnie mniej więcej wygląda zbilansowany posiłek. Chodzi tutaj przede wszystkim o to, żeby jeść mniej więcej według takiego podziału procentowego. Jednak jeśli cierpicie na jakieś schorzenia, które wymagają zwiększenia określonych składników odżywczych, wtedy wszystko ulega zmianie i powinno być skonsultowane z dietetykiem. Pamiętajcie, zdrowe jedzenie nie jest trudno, warto tylko znać kilka podstawowych zasad.