Co jeść na wiosnę?
Kiedy drzewa puszczają pierwsze pąki, a trawa znów zaczyna być zielona, warto pomyśleć o tym, co powinno zagościć na naszych talerzach. Ciężki i rozgrzewające dania zimowe, czas zastąpić lekkimi propozycjami, które będą przyciągać nasz wzrok barwami, a nasze kubki smakowe oszaleją od różnorodnych smaków. Jednak co będzie dla nas najlepsze w tym okresie? Kilka podpowiedzi znajdziecie poniżej.
Sałatkowy raj.Na straganach i w sklepach zaczynają królować świeże warzywa i owoce. Pojawiają się nowalijki oraz pierwsze nie szklarniowe owoce i warzywa. Czas więc wykorzystać ten potencjał i bawić się w łączenie ze sobą różnych smaków. Pomogą Wam w tym sałatki. Właśnie one powinny zacząć królować w Waszym wiosennym menu. Są lekkie, co sprawia, że idealnie wprowadzą nasz organizm w wiosenny rytm. Zadbajcie o to, żeby królowały w nich ogórki, sałata, marchewka, szpinak oraz inne dostępne teraz warzywa. Dodajcie do nich np. kuskus czy ryż, żeby były bardziej treściwe. Całość uzupełnijcie tłuszczami takimi jak oliwa z oliwek czy olej lniany. Sypcie do nich sezam, pestki słonecznika czy dyni. Jednym słowem bawcie się konwencją i smakami. Niech na talerza króluje lekkość, smak i kolor.
Mleczne miksowanie.Kolejnym pomysłem na wiosenne pyszności są wszelkiego rodzaju smoothie. Przygotowujcie je np. na bazie mleka roślinnego. Możecie tez bawić się smakami. Wykorzystujcie mleko migdałowe, ryzowe, sojowe czy kokosowe. Dodawajcie do niego świeże owoce i warzywa. Miksujcie je z dodatkiem szpinaku czy awokado. Jeśli potrzebujecie więcej energii, to dodajcie do takiej mieszanki np. płatki owsiane czy kaszę jaglaną. Takie jedzenie można przygotować bardzo łatwo i szybko. Jeśli macie bidony, to również możecie je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Nie kupujcie gotowych, zróbcie je sami w domu. Teraz jest idealny czas na takie zabawy i eksperymenty smakowe.
Lekkość, która posiada również smak.Na koniec mamy dla Was jedną radę. Zrezygnujcie z zup, które rozgrzewają i ciężkich mięsnych potraw. Skierujcie swoją uwagę na ryby, które możecie połączyć z warzywami. Jeśli używacie mięsa w swojej kuchni, to wybierajcie to chude i również łączcie je z warzywami. Świetnym pomysłem na danie wiosenne mogą być sprng rollsy, które przygotujcie np. z tuńczykiem, ryżem i ulubionymi warzywami. Kurczaka możecie przygotować w wersji grillowanej i połączyć go np. z soczewicą i innymi warzywami. Dodajcie to tego ryż i odrobinę sosu sojowego i wyjdzie Wam pyszne poke lub buddah bowl, tak modne w tym roku.
Nie ważne na co się zdecydujecie, pamiętajcie o jednym. Wiosna to lekkość i kolor, dlatego niech te dwie cechy zagoszczą również w Waszym menu.