Darmowa dostawa od 180 zł

10 trików kuchennych dla każdego

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić ryż lub przesolić zupę. Nie martwcie się, to nie koniec świata – z każdej kuchennej tragedii można wyjść cało. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy kilka porad, które przydadzą się właśnie w takich sytuacjach.. Oczywiście to tylko wstęp, bo zamierzamy się z Wami dzielić takimi pomysłami częściej. No to zaczynamy naszą pierwszą 10-tkę.

  • Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej dwa surowe ziemniaki i ponownie zagotuj. Wyciągną one idealnie nadmiar soli.
  • Przypalony ryż uratujesz wkładając na wierzch kawałek chleba. Wystarczy, że zostawisz go na 5 – 10 minut i wchłonie on smak spalenizny.
  • Często zdarza się, że sól w solniczce zbija się w grudki. Wystarczy wtedy włożyć do niej kilka ziaren ryżu. Wyciągną one nadmiar wilgoci i sól nie będzie się już zlepiać.
  • Jeśli pojawiły się w Twojej kuchni mole spożywcze wystarczy, że do wszystkich pojemników z mąką, ryżem, kaszą itp. włożysz po kilka liści laurowych. Mole znikną.
  • Gotując wywar na zupę często zdarza się, że woda zaczyna kipieć. Mamy i na to radę. Drewniana łyżka na wierzchu garnka zatrzyma wrzenie.
  • Aby panierka na kotletach (np. z płatków owsianych) czy rybach lepiej się trzymała, włóż gotowe porcje na około pół godziny do lodówki.
  • W celu uzyskania klarownego koloru rosołu wystarczy, że do garnka włożysz umytą łuskę od cebuli.
  • Jeśli gotujesz ryż na sałatkę, dodaj do wody nieco soku z cytryny. Dzięki temu pozostanie on biały i sypki.
  • Jeśli pieczesz chleb i chcesz, aby zachował on świeżość przez dłuższy czas wystarczy, że do pojemnika, w którym go przechowujesz włożysz świeże jabłko.
  • Przyrządzając zielone warzywa przelewaj je zaraz po ugotowaniu lodowatą wodą. Zachowają wtedy swój piękny, naturalny kolor.
  • Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem