Darmowa dostawa od 180 zł

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por - jego biała część
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g zielonej soczewicy Lestello
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Łyżka suszonego majeranku
  • Łyżka suszonego lubczyku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  •  

    Przygotowanie:

    W oddzielnych garnkach gotujemy do miękkości pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę.Następnie przygotowujemy bulion. Kiedy zacznie już wrzeć, dodajemy do niego dodajemy pokrojonego w pionowe paski pora.W oddzielnym rondelku podsmażamy na oleju z pestek winogron pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy już wystarczająco się zarumienią, dorzucamy je do bulionu z porem. Dodajemy do wywaru suszony lubczyk, majeranek oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Całość łączymy z opłukaną pod zimną, bieżącą wodą soczewicą. Gotujemy wszystko przez około 20 minut. Jeżeli po skosztowaniu brakuje nam soli lub pieprzu, doprawiamy według uznania.

    Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem