Darmowa dostawa od 150 zł

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por - jego biała część
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g zielonej soczewicy Lestello
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Łyżka suszonego majeranku
  • Łyżka suszonego lubczyku
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  •  

    Przygotowanie:

    W oddzielnych garnkach gotujemy do miękkości pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę.Następnie przygotowujemy bulion. Kiedy zacznie już wrzeć, dodajemy do niego dodajemy pokrojonego w pionowe paski pora.W oddzielnym rondelku podsmażamy na oleju z pestek winogron pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Gdy już wystarczająco się zarumienią, dorzucamy je do bulionu z porem. Dodajemy do wywaru suszony lubczyk, majeranek oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Całość łączymy z opłukaną pod zimną, bieżącą wodą soczewicą. Gotujemy wszystko przez około 20 minut. Jeżeli po skosztowaniu brakuje nam soli lub pieprzu, doprawiamy według uznania.