Darmowa dostawa od 400 zł

Zupa z zieloną soczewicą i ostrą papryką

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 300 gram zielonej soczewicy Lestello
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • Pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 3 średniej wielkości ostre papryczki chili
  • Szczypta rozmarynu
  • Szczypta tymianku
  • Szczypta oregano
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Następnie wrzucamy posiekany drobno czosnek i cebulę. Smażymy około 2 minut. Następnie dodajemy soczewicę i drobno pokrojone pomidory wraz z zalewą. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu około 30 – 35 minut. Soczewica powinna w tym czasie zmięknąć. Po tym czasie dodajemy do naszej zupy drobno posiekane papryczki chili orz rozmaryn, tymianek i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 7 minut. Pyszna i ostra zupa gotowa.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem