Darmowa dostawa od 400 zł

Zupa z soczewicy

Składniki

  • 250 gramów zielonej soczewicy Lestello
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie

Sposób przygotowania

Soczewicę zalać 2 litrami wody i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie podsmażyć całość na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przyprawę curry oraz słodką i wędzoną suszoną paprykę. Cały czas mieszając smażyć przez 3 minuty. Zawartość patelni dodać do ugotowanej soczewicy i całość gotować jeszcze przez około 8 minut. Doprawić czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem