Darmowa dostawa od 180 zł

Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 60 gramów czerwonej soczewicy Lestello
  • 60 gramów zielonej soczewicy Lestello
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • Pół łyżki suszonej wędzonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić paprykę i obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na złoto pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i kawałki papryki. Smażyć całość przez około 10 minut. Pokrojoną w kostkę marchewkę wrzucić do garnka. Dodać soczewicę i zalać bulionem warzywnym. Gotować do miękkości. Następnie dodać paprykę z cebulą, pomidorami i czosnkiem. Wymieszać. Doprawić wędzoną suszoną papryką, solą i pieprzem. Gotować razem około 10 minut. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem