Dzień wcześniej przygotowujemy bulion warzywny. Do jeszcze wrzącego wrzucamy ziarna ciecierzycy i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy ciecierzycę przez około godzinę w bulionie. Gdy ciecierzyca się gotuje, kroimy paprykę na plasterki. Pozbawiamy je wszystkich gniazd nasiennych. Tak przygotowane plastry papryki, układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko skrapiamy porządnie oliwą z oliwek i porządnie solimy i pieprzymy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut na funkcji góra-dół. Upieczoną paprykę, wrzucamy do bulionu z ugotowaną ciecierzycą. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Gdy papryka z ciecierzycą się gotuję na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek. Wrzucamy na patelnię pokrojona w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Smażymy około 4 minut. Po tym czasie, dodajemy przesmażone warzywa do gotującej się zupy. Na koniec wrzucamy czosnek niedźwiedzi, lubczyk i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Teraz wystarczy porządnie zblendować zupę. Z ciecierzycy powinien powstać drobny grysik, który idealnie zastępuję np. drobny makaron.