Zupa z kaszą jęczmienną perłową
Składniki:
Pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej Lestello
Gałązka lubczyku
1 marchewka
3 ziemniaki
1 pietruszka
Połowa selera
1 cebula
1 kalarepa
2 łyżki oleju
2 litry bulionu warzywnego
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać lubczyk i kaszę jęczmienną. Gotować całość przez około 20 minut.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę drobno pokroić. Wszystko razem wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 4 minuty. Następnie wrzucić do kaszy i gotować jeszcze przez około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)