Darmowa dostawa od 400 zł

Zupa z kaszą gryczaną i klopsami

Składniki

  • Półtorej szklanki kaszy gryczanej białej Lestello
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • Pół kilo mięsa mielonego
  • 1 łyżka mielonej bazylii
  • 1 łyżka mielonego oregano
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Pół szklanki mąki
  •  

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu wraz z kaszą gryczaną. Gotować około 10 minut. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany czosnek i cebulę. Przełożyć do garnka z bulionem. Mięso mielone doprawić bazylią i oregano. Wbić jajko oraz dodać bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i wyrobić masę. Formować pulpety, które następnie należy dokładnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy całość kolejne 10 minut. Smacznego

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem