Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka czerwonej soczewicy Lestello
4 ząbki czosnku
1 marchewka
Natka pietruszki
Sól i pieprz
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
Olej do smażenia
1 łyżka wędzonej, mielonej papryki
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i pokroić w drobna kosteczkę. Paprykę i pomidory umyć i również pokroić w kosteczkę.
W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić marchewkę oraz paprykę. Smażyć przez około 3 minuty. Dodać pokrojony drobno czosnek i pomidory oraz przepłukaną soczewicę. Smażyć całość przez około 4 minuty. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez około 40 minut na wolnym ogniu. Warto też, co jakiś czas pomieszać. Na koniec gotowania dodać wędzoną paprykę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zblendować. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego