Darmowa dostawa od 400 zł

Zupa krem z dyni z ekspandowanym owsem

Składniki

  • 500 gramów dyni
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowe
  • Pół szklanki ekspandowanego owsa Lestello
  • 1 litr bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie lekko szklimy na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i smażymy jeszcze około 4 minut. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do podsmażonych warzyw i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Wstawiamy na gaz i gotujemy około 15 minut. Na koniec blendujemy całość i doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem i imbirem. Mieszamy. Przed podaniem każdą porcję posypujemy ekspandowanym owsem.

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem