Darmowa dostawa od 150 zł

ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Składniki

  • 1 opakowanie soczewicy czerwonej Lestello
  • 1 cebula
  • 1,5 litr bulionu warzywnego
  • Pół szklanki obranych orzechów laskowych
  • Pół szklanki mleka migdałowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Obrane orzechy namoczyć przez noc w mleku migdałowym.
Soczewice ugotować na miękko według instrukcji na opakowaniu. 
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę i marchewkę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebule. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć razem około 4 minut. Po tym czasie całość wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego. Dodać czerwoną soczewicę oraz wlać orzechy wraz z mlekiem migdałowym. Dodać imbir oraz cynamon. Gotować razem przez około 15 minut.  Zblendować zupę na jednolity krem. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotową zupę przelać do miseczek
Smacznego