ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z ORZECHAMI LASKOWYMI
Składniki
- 1 opakowanie soczewicy czerwonej Lestello
- 1 cebula
- 1,5 litr bulionu warzywnego
- Pół szklanki obranych orzechów laskowych
- Pół szklanki mleka migdałowego
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Pół łyżeczki imbiru
- Pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Soczewice ugotować na miękko według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę i marchewkę obrać i również pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić cebule. Następnie dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć razem około 4 minut. Po tym czasie całość wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego. Dodać czerwoną soczewicę oraz wlać orzechy wraz z mlekiem migdałowym. Dodać imbir oraz cynamon. Gotować razem przez około 15 minut. Zblendować zupę na jednolity krem. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gotową zupę przelać do miseczek
Smacznego