ZUPA KREM Z CZERWONEJ I ZIELONEJ SOCZEWICY Z DYNIĄ
Składniki
- Pół szklanki zielonej soczewicy Lestello
- Pół szklanki czerwonej soczewicy Lestello
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 szklanka mleka kokosowego
- 2 szklanka mleka migdałowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 600 gramów dyni
- Pół łyżeczki imbiru
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do garnka wlać pół litra bulionu warzywnego i wrzucić pokrojoną w kosteczkę dynię i pomidorki koktajlowe. Gotować, aż dynia będzie miękka. Następnie odcedzić i dodać do ugotowanej soczewicy. Całość zalać mlekiem kokosowym i migdałowym i zagotować. Gdy zacznie się gotować dodać imbir, cynamon oraz wędzona paprykę. Wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia i zblendować na krem.
Smacznego