Darmowa dostawa od 150 zł

ZUPA KREM Z CZERWONEJ I ZIELONEJ SOCZEWICY Z DYNIĄ

Składniki

  • Pół szklanki zielonej soczewicy Lestello
  • Pół szklanki czerwonej soczewicy Lestello
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 szklanka mleka kokosowego
  • 2 szklanka mleka migdałowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 600 gramów dyni
  • Pół łyżeczki imbiru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Czerwoną i zieloną soczewicę ugotować do miękkości i ostudzić.
Do garnka wlać pół litra bulionu warzywnego i wrzucić pokrojoną w kosteczkę dynię i pomidorki koktajlowe. Gotować, aż dynia będzie miękka. Następnie odcedzić i dodać do ugotowanej soczewicy. Całość zalać mlekiem kokosowym i migdałowym i zagotować. Gdy zacznie się gotować dodać imbir, cynamon oraz wędzona paprykę. Wymieszać i doprawić do smaku sola i pieprzem.  Gotować jeszcze przez 5 minut. Zdjąć z ognia i zblendować na krem. 
Smacznego