Zupa fasolowa na wędzonej piersi kurczaka

Składniki
- 2 litry wody
- 200 gram białej fasoli typu Jaś Lestello
- 200 gram wędzonej piersi kurczaka
- 1 kiełbasa z piersi kurczaka
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka oleju
- Pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka majeranku
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej należy opłukać fasolę i zalać ją wodą. Tak przygotowaną odstawcie na całą noc do namoczenia.
Kolejnego dnia odlejcie wodę z fasoli i wrzućcie ją do garnka zalewając 2 litrami świeżej wody. Następnie dodajcie liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę wędzoną pierś kurczaka. Całość gotujcie na wolnym ogniu, aż do momentu kiedy fasola zmięknie. Gdy minie 30 minut do garnka należy dołożyć obrane i pokrojone w kostkę marchew oraz pietruszkę. Kiedy zmiękną dodajcie również pokrojone w kostkę ziemniaki. Pamiętajcie: zupa cały czas ma się gotować na wolnym ogniu. Na tym etapie warto również doprawić ją solą i pieprzem. Gdy zupa się gotuje, na patelni rozgrzejcie olej i podsmażajcie na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Gdy ładnie się zeszkli, dodajcie kiełbasę, tym razem pokrojoną w talarki i całość smażcie kilka minut. Gdy ziemniaki będą już ugotowane, do zupy dodajcie podsmażoną kiełbasę z cebulą i całość mieszajcie. Jeśli jest za mało wody, warto dolać odrobinę wrzątku. Całość doprowadzacie do wrzenia i zdejmujecie z gazu. Wasza zupa jest gotowa!