Darmowa dostawa od 180 zł

Żółty ryż z czarnymi oliwkami i warzywami

Składniki

  • 2 szklanki ryżu Basmati Lestello
  • Garść czarnych oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Połowa czerwonej papryki
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • 8 listków świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić ryż. Po minucie dodać kurkumę oraz curry i smażyć, cały czas mieszając przez 2 minuty. Następnie zalać całość bulionem warzywnym. Dodać rozmaryn i gotować, co jakiś czas mieszając, aż bulion całkowicie wyparuje. Na drugiej patelni lekko podsmażyć, pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Oliwki pokroić w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Oliwki, pomidory oraz paprykę i groszek dodać do ugotowanego ryżu. Całość doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z połówką cytryny na wierzchu. Smacznego :)

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem